NordenBladet – Põhjamaalased armastavad puhkusreisiks valida koha kus on palmid, basseinid, kirjud lõunamaist kaupa täis turud, maitsvat kohalikku toitu pakkuvad restoranid ja soe ilm. Maroko on seetõttu just üks selline koht, kuhu aina tihedamalt puhkama ja komandeeringusse minna soovitakse. Päike on tagatud ja temperatuur meeldiv. Marrakechi Marokos tasub reisida aasta ringi, kuigi kevad ja sügis on linna parimad hooajad. Kesksuvel võib olla natuke liiga kuum (ligi 38 ºC), augustis ramadaani ajal on poed ja restoranid sageli kinni.

Marrakech võlub oma eksootilisuse ning mitmekesisusega, mille iseloomustavaks jooneks on eri kultuuride ning ajastute rahulik kooseksisteerimine. Marrakechis kohtub hommikumaa kultuur õhtumaa kultuuriga, keskaeg modernse nüüdisajaga. NordenBladet toob teile välja 5 vaatamisväärsust, mida Marrakech´is olles kindlasti külastada tasub.

1. Jemaa El Fna (Jemaa el-Fnaa, Djema el-Fna, Djemaa el-Fnaa) ehk Muinasjutuvestjate väljak
See on Marrakechi ilmselt üks tuntuim koht vanalinnas (medina´s). See on ulatuslik kauplemispaik ja kogu linna erinevate tegevuste keskpunkt. Jemaa El Fna rahvarohkel ja kärarikkal väljakul võib etendusi andmas kohata nii isehakanud kui ka professionaalseid muusikuid, akrobaate, mustkunstnikke, jutuvestjaid, ennustajaid, loomataltsutajaid ja teisi meelelahutajaid. Tuntud ka surnute või siis ülespoodute platsina, sest veel 1912. aastal mõisteti just seal kurjategijate üle avalikult kohut ning vajadusel viidi ka sealsamas surmaotsus täide. Marrakechi vanalinn kuulub Unesco maailmapärandi nimekirja. Linna ajaloolise tähtsuse tõttu võib Marrakeshis näha palju huvitavat ajaloolist arhitektuuri. Linnamüür, mis põhiosas ehitatud 12. sajandil, on 19 km pikkune. Müür on kuni 5,8 m kõrgune ja selles on 20 väravat ja umbes 200 torni.









2. Marrakechi berberi turg (Souk)
Omaette huviväärsus ja miks mitte ka kasulike ostude tegemise paik on Marrakechi berberi turg (souk) – suurim omanäoline Marokos. Sellelt mitmetest väikestest eraldatud turukestest koosnevalt turult võib leida väga erinäolist kaupa alates berberi käsitööst kuni kaasaegse elektroonikani.









3. Bahia palee ( aadress: Medina Avenue Imam el Ghazali, Marrakech 40000, Maroko)
Bahia palee on 20. sajandi algul vesiir Ba Ahmed Ben Moussa poolt endale ja oma neljale abikaasale koduks ehitada lastud suursugune palee. See on Marrakechi valitsejate jõukuse ning eluviisi suurepäraselt säilinud tunnistaja. Bahia palee külastamine viib külastaja tagasi võimsa vesiiri ja tema haaremi aegadesse. Bahia palee sisehoovide, aedade, ruumide ning purskkaevude rohkusest tingituna jätkub ruumi kõigile külastajaile ning valitsev atmosfäär on vaatamist väärt.




4. Jardin Majorelle (aadress: Rue Yves Saint Laurent? Marrakesh 40090, Maroko)
Viielt kontinendilt pärit mitmekülgse taimekollektsiooniga Majorelle (botaanika)aed on turistidele avatud alates 1947. See aed on kuulus oma kaktusekollektsiooni, purskkaevude ja seal elutsevate enam kui 10 endeemilisest liigist lindude poolest. Kõigile uudistajaile avatud Majorelle aia lõi Prantsuse kunstnik Jacques Majorelle – see kaunis eravaldus oli ta 40 aasta töö vili. 18 aastat pärast kunstniku surma ostsid valduse Yves Saint Laurent ja Pierre Berge. Nad taastasid selle eravaldusena. Sinna on puistatud ka 1. juunil 2008. aastal Pariisis surnud moelooja tuhk.






5. Koutoubia mošee (aadress: Medina Jamaa El Fenna, Marrakech 40000, Maroko)
Jemaa El Fnaa´st 200 meetri kaugusel asuv Koutoubia mošee on üks linna vanimaid hooneid (ehitati 12. sajandi teises pooles) ja selle 77m kõrgune minarett kõrgub üle kogu linna. Mošee on tuntud ka selliste nimedega Kutubiyya Mosque, Jami’ al-Kutubiyah, Kotoubia Mosque, Kutubiya Mosque ja Kutubiyyin Mosque.




Pilte ja videosid Maroko reisist leiate ka Helena-Reet Enneti (@helenareetennet) ja Estella Elisheva (@estella.elisheva) Instagrami kontodelt.

Tekst ja Maroko reisifotod: Helena-Reet Ennet