NordenBladet – Marokolased on iseäranis uhked oma argaaniõli üle, mida toodetakse Põhja-Aafrikas Maroko kaguosas looduslikult kasvava puu – argaania (Argania spinosa) seemnetest. Hinnalist õli nimetatakse sageli ka Maroko vedelaks kullaks. Marokosse sõites on argaaniõli ost üks esimesi, mis turistidel oma ostunimekirja on lisatud. Ent mitte igalt poolt ei saa kvaliteetset ja 100% puhast argaaniõli.

Mina külastasin paari OHMYGOSSIP´i ning NordenBladet´i töötajaga Essaouiras asuvat Khmissa Argan esinduspoodi (Centre Mejji, Taftachte), kus meile tutvustati argaaniõli valmimisprtotsessi. Kohapeal müüakse ka erinevate heade kaubamärkide (näiteks Rosa Huile ja Aitma Sens) argaaniõlist tooteid – seepe, õlisid, kreeme jne.






Milline näeb välja argaania puu vili?
Argaania vili meenutab veidi oliivi, kuid on suurem ja ümaram. Lihaka vilja sees on väga kõva koorega pähkel, milles 2–3 mandlitaolist tuuma.

Kus argaania puu kasvab?
Argaania kasvab vaid väikesel piiratud alal ja saak on küllaltki pisike (parimas kandeeas 60 a vanuselt puult võib saada aastas 8 kg seemneid).


Kuidas korjatakse ja valmistatakse?
Võibolla nii mõnigi teist on näinud eksootilist vaatepilti – kitsed söövad puude otsas nagu linnukesed. Kõrgele roninud loomad õgivad argaani lihakaid vilju, kuid kõvas kestas seemneid nende organism ei seedi. Nii korjavad naised väljaheidetud sõnnikust pähkleid, millele järgneb küllaltki vaevarikas töötlemine. Traditsiooniliselt pressitakse õli käsitsi (umbes 36 kg annab 1 l väga puhast õli), mistõttu on see õli ainulaadne.




Mida sisaldab?
Argaaniaõli sisaldab rohkesti bioflavonoide, oomega-6-rasvhappeid, ka muid kasulikke aineid ning vitamiini E kaks korda rohkem kui oliiviõli.

Milleks argaaniõli kasutatakse?
Argaaniõli on väga hinnatud nii kosmeetikatoodete valmistamisel kui meditsiinis. Universaalne “imetoode”, mis sobib tõepoolest praktiliselt kõigeks. Ajalooliselt on see aga eelkõige kuulunud kohalike toidulauale.

Argaaniõli sobib kuivade juuste toiteks, et neile sära anda. Paari õlitilga lisamine juustejuurtele või shampoonile vähendab regulaarsel kasutamisel juukseotsade lõhenemist ja juuste väljalangemist. Samuti tasakaalustab ta naha ainevahetust ja soodustab naharakkude uuenemist. Sobib väga hästi ka tundlikule ning akne probleemiga nahale.

Kui aga küüned kipuvad lõhenema ning küünevall on kuiv, võib sõrmeotsi ravida, hoides neid 1 kord nädalas sidrunimahla ja õli segus (1 : 1) vähemalt 15 minutit.




Pilte ja videosid Maroko reisist ning külastusest Khmissa Argan´isse leiate ka Helena-Reet Enneti (@helenareetennet) ja Estella Elisheva (@estella.elisheva) Instagrami kontodelt.

https://www.instagram.com/p/Bjtoc1NgcxU/?taken-by=estella.elisheva

https://www.instagram.com/p/Bjtnl8_g-Qg/?taken-by=estella.elisheva

Tekst ja Maroko reisifotod: Helena-Reet Ennet