NordenBladet — Riigikogu rahanduskomisjon vaatas eilsel istungil läbi tuleva aasta riigieelarve seaduse eelnõule laekunud 50 muudatusettepanekut, millest mitme eesmärk oli eelarve viimine struktuursesse tasakaalu.

Rahanduskomisjon koostas 20 muudatusettepanekut, mis koosnevad suures osas mitmetest ministeeriumide valitsemisalade vahelistest ja sisestest tehnilistest muudatustest ning tekstiparagrahvide täpsustamisest ja lisamisest. Komisjoni muudatused on koostatud ministeeriumidest saadud täiendava info alusel.

Vabaerakonna fraktsioon tegi 27 ettepanekut, EKRE fraktsioon 14 ja Reformierakonna fraktsioon 4 ettepanekut. Viielt Riigikogu liikmelt laekus kõigilt üks muudatusettepanek.

Rahanduskomisjoni esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul ei leidnud need ettepanekud pärast läbivaatamist toetust, sest katteallikateks pakutud lahendused oleksid muutnud eelarves taotletud proportsioone ja püstitatud eesmärkide saavutamist.

Tuleva aasta eelarve arvestab 3.3 protsendilise majanduskasvuga ja kavandab selle 0,25 protsendilise miinusega. Eelnõu järgi on eelarve kulude ja investeeringute maht 10,58 miljardit eurot ja tulude maht 10,33 miljardit eurot. Kulud kasvavad 2017. aastaga võrreldes 922 miljoni euro võrra ehk 9,5 protsenti, tulud kasvavad 986 miljoni euro võrra ehk 10,6 protsenti.

Komisjoni istungil kuulati ära ka Maksu- ja Tolliameti peadirektori Valdur Laidi ülevaade ametkonna tegevusest ja käesoleva aasta maksulaekumiste hetkeolukorrast.

Seega 2018. aasta riigieelarve seaduse eelnõu (521 SE) teine lugemine on kavandatud Riigikogu täiskogu istungil 15. novembril.

 

Allikas: Eesti Riigikogu