NordenBladet — Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (EISC) liikmesriikide parlamentide delegatsioonid võtsid täna vastu lõppdokumendi, mis toetab õigusliku raamistiku tugevdamist ja kaasajastamist Euroopa riikides.

„Vastuvõetud resolutsioon on tugipunktiks riikidele, kui nad soovivad vastu võtta oma kosmoseseaduse,“ ütles EISC esinaine Liisa Oviir. „Resolutsioonis seisab, et EISC liikmesriigid toetavad õigusliku raamistiku tugevdamist, et tugevdada senisest enam koostööd ettevõtjate ja kosmosevaldkonnaga seotud organisatsioonide vahel,“ lisas Oviir.

„Samuti soovitakse resolutsiooniga Euroopa senisest suuremat juhtpositsiooni võtmist kosmosevaldkonnas,“ märkis Oviir. Esinaise hinnangul on oluline ka see, et otsusega pööratakse tähelepanu tõhusale tegevusele kosmose suunal, et kosmoseuurimisest tekkiv kasu jõuaks võimalikult paljude inimesteni.

Resolutsiooniga kutsutakse muuhulgas üles liikmesriikide kosmosega seotud organisatsioone ning ettevõtteid parandama olukorda kosmoseprügi osas. Samuti peavad liikmesriigid oluliseks rahumeelset kosmosekasutust. Liikmesriigid toetavad koostöö edendamist ettevõtjate ja kosmoseteadlaste vahel.

Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (EISC) eesistujariigina korraldas Eesti 6.-7.11.2017 rahvusvahelise kosmoseteemalise plenaaristungi Tallinnas. EISC plenaaristung on osaks Tallinnas toimuvast Euroopa kosmosenädala üritustest.

1999. aastal asutatud EISCi liikmeteks on Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide rahvusparlamendid. Hetkel on organisatsioonis 12 täisliiget ning üks assotsieerunud liige.

 

Avafoto: Liisa Oviir (Riigikogu fotoarhiiv/ Erik Peinar)
Allikas: Eesti Riigikogu