NordenBladet — Seoses uraanivarude ammendumisega võib Soomest kujuneda Euroopa suurim uraanitootja. Soomes alustatakse uraani kaevandamisega Terrafame kaevanduses Põhja-Soomes Kainuu maakonnas Sotkamos, vahendab Yle.

Uraanitoodang pole küll suur, aga see aitab varustada Euroopa ettevõtteid uraaniga. Terrafame taotleb luba 250 tonni uraani tootmiseks aastas, kõigi Soome tuumaelektrijaamade nõudlus on 400 tonni aastas.

Sotkamo kaevanduse toodang ei läheks siiski otse Soome jaamadesse, vaid läbi rahvusvahelise vahendaja, kellega Terrafame sõlmib lepingu.

Terrafame maagist võib kujuneda Euroopa oma uraaniallikas 50-60 aastaks ja see omab tähtsust läbirääkimistel teiste tootjatega.

Uraani tootmist kavatsetakse alustada Soomes 2019. aasta lõpus.

Kaevandusest saadav pulbriline uraanoksiid ei kõlba kohe tuumaelektrijaamade kütuseks, vaid see tuleb kusagil ümber töödelda.

Lisaks Soomele toodetakse Euroopas mingil määral uraani veel vaid Tšehhi vabariigis ja Rumeenias. 2016. aastal toodeti Tšehhis kokku 138 tonni uraani. Planeeritavad uraanikaevandused on Euroopas veel Gröönimaal, Slovakkias ja Hispaanias.

Soome enda elektrist 27 protsenti tuleb praegu tuumajaamadest. Tulevikus kerkib tuumaenergia osakaal Soomes üle 40 protsendi.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT