NordenBladet — Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Kalvi Kõva avaldas riigikogus lootust (12.okt), et Ida-Virumaale suunatud erinevad riiklikud investeeringud ja projektid koos omavalitsuste ja kohalike inimeste panusega suudavad anda piirkonnale uue arenguhoo.

Kõva sõnul on Ida-Virumaad  juba aastakümneid kimbutanud  tõsised sotsiaalmajanduslikud probleemid, mis on seotud nii nõrga lõimumisega kui ka suurtööstuste suure osakaaluga. „Jah, riik võinuks astuda rohkem reaalseid samme piirkonna murede lahendamiseks ja elukeskkonna parandamiseks. Aga ei saa öelda, et poleks üritatud.  Viimastel aastatel on siin näha teatavat murrangut – Ida-Virumaale suunatud meetmed ja investeeringud on muutunud süsteemsemaks ja mahukamaks,” ütles Kõva Ida-Virumaa tulevikule keskenduval arutelul.

“Aastatel 2017-2021 on kavas Ida-Virumaale investeerida ligi 200 miljonit eurot. Juba on otsustatud investeerida esmatasandi tervisekeskustesse, tööstusalade ja transpordi infrastruktuuri, riigigümnaasiumitesse ja rajada Narva Sisekaitseakadeemia õppe-ja treeningkeskus,” loetles Kõva.

Ta tõstis esile, et riik reageeris otsustavalt Ida-Virumaad mõne aasta eest valusalt tabanud suurkoondamistele. Töötukassa pakub alates 2016. aastast  piirkonnale Euroopa vahenditest täiendavat töökohtade loomise toetust, lühiajalisi tööturukoolitusi, eesti keele õpet, tööpraktikat ja nõustamisteenuseid, millest on olnud suur abi töö kaotanud inimeste uuesti tööle aitamisel ja mis on pakkunud uusi võimalusi just keskmistele ja väiksematele ettevõtetele.

“Ida-Virumaal on potentsiaali. Ta peab muutuma kaasaegse majanduse ja hea elukeskkonnaga paigaks, kuhu inimesed tahavad tagasi tulla,” lausus Kõva.

 

Allikas: Eesti Riigikogu