NordenBladet – Vabaerakond andis täna Riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle 1080 allkirja kahe tooli seaduse tühistamise toetuseks. Vabaerakond on veendumusel, et nn kahe tooli seadus, mis lubab Riigikogu liikmetel olla samaaegselt kohaliku omavalitsuse volikogu liige, koondab võimu väheste inimeste kätesse ega vasta kohalike kogukondade huvidele.

„Me kutsume Riigikogu kehtestama reeglit, mille alusel uus omandatud mandaat tühistab eelmise. Sellest hetkest, kui Riigikogu liige on valitud kohaliku volikogu liikmeks, lõpeb tema mandaat Riigikogu liikmena ja vastupidi,“ ütles Vabaerakonna esinduskogu eestseisuse liige Silver Liiv.

Vabaerakonna hinnangul on haldusreformiga tugevdatud erakondade positsioone ning nõrgestatud kohalikke valimisliite, kus tegutsevad kogukondlikud liidrid. Kohalike volinike arvu vähenemine haldusreformi tulemusel ligi tuhande inimese võrra ning Riigikogu saadikute samaaegne tungimine volikogudesse tähendab jõhkrat võimu tsentraliseerimist, mis põhjustab kodanike võõrandumist poliitikast ja vähendab usaldust ühiskonnas.

„Riigikogu liikme tööd tuleb võtta täie tõsidusega. Kohaliku poliitika allutamine erakonnapoliitikale ei ole Riigikogu liikme ülesanne. Juba praegu on suurte erakondade pingiread Riigikogus tihti tühjad ning võime ennustada, et kohalikes volikogudes osalemise puhul tühjenevad need veelgi. Kohaliku omavalitsuse autonoomiat tuleb austada. Riigivõimu esindajate jõuline sekkumine kohalikesse asjadesse mõjutab kohaliku elu arengut negatiivselt,“ ütles Liiv.

Liiv lisas, et hullem lugu on peibutuspartidest ministritega. Kõik me teame, et kohalikel valimistel kandideerivad ministrid ei asu pärast piirkonnas valituks saamist seal tööle, vaid osalevad valimistel ainuüksi häältemagnetina.

Selle lahendamiseks algatas Vabaerakond 2016. aastal eelnõu, mille sisuks oli põhimõte, et uus omandatud mandaat tühistab eelmise mandaadi. See annab Riigikogu liikmetele põhiseaduse kohase õiguse kohalikul tasandil kandideerida, kuid seab nad selge valiku ette, sest pole võimalik uuest mandaadist loobuda, säilitades vana.

Toetusallkirju kahe tooli seaduse tühistamiseks korjas Vabaerakond 1. maist kuni 5. oktoobrini.

Avafoto: Vabaerakond andis Riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle 1080 allkirja kahe tooli seaduse tühistamise toetuseks (Riigikogu)
Allikas: Eesti Riigikogu