NordenBladet — Soome mees Ossi tunnistas avalikult, et ei tahagi tööl käia, mispeale lõpetas Soome töötukassa ehk TE-toimisto talle vähemalt ajutiselt toetuse maksmise. Ossi Nymani töötutoetused võetakse vaatluse alla, ütles Uusimaa TE-toimisto juht Jarmo Ukkonen. Tema sõnul toimitakse Nymani puhul nagu kõigi sarnaste juhtumite puhul, kui on kahtlus, et inimene saab alusetult töötutoetust, vahendab Iltalehti.

Tavaliselt küsitakse inimeselt sellisel korral selgitust ja selleks ajaks lõpetatakse toetuse maksmine. Kui selgitus on saadud, tehakse otsus paari päeva jooksul.

Ukkoneni sõnul pole mingi ime, et leidub selliseid tööpõlgureid. Viimasel ajal on nad välja tulnud, kuna töötukassad on hakanud töötutega rohkem tegelema ja neid küsitlema. Tööpõlguritel on raskem, sest tööd on pakkuda palju.

Samas on Ukkonen üllatunud, et keegi seda nii avalikult tunnistab, sest tegemist on tõsise asjaga. Ta ütleb, et talle ei meenu midagi säärast varasemast ajast.

Ukkoneni sõnul pole täpset ülevaadet, kui palju on põhimõttelisi töötuid, aga neid võib olla tuhandeid. Soomes on nii, et kui inimene keeldub regulaarselt pakutavast tööst, koolitusest või mõnest muust tööturumeetmest, siis võidakse talle määrata töökohustus. Praktikas tähendab see seda, et töötule ei maksta enam toetust. Toetust saab uuesti, kui inimene on olnud 12 nädalat kas tööl või koolitusel. Töötu peab ära tõestama, et otsib aktiivselt tööd.

Töökohustus määrati pelgalt augustis Uusimaal 800-le ja kogu Soomes veidi alla 1700-le inimesele. Aasta algusest on töökohustus määratud Uusimaal 5300-le ja kogu Soomes 11 500-le inimesele. Kõik need inimesed ei väldi tööd, aga põhjuseks võivad olla pikk tööteekond, tervislik olukord või midagi muud.

Töökohustust ei määrata niisama lihtsalt. See juhtub siis, kui on kahtlus, et inimene ei suhtu tööotsingutesse piisava tõsidusega. Lisaks intervjuudele töötukassas saadakse infot tööandjatelt, kui inimene ütleb, et tuli intervjuule ainult selleks, et kästi. Kogemus näitab, et toetuse lõpetamine mõjub inimese jaoks motivaatorina tööle minna.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT