NordenBladet —Peaminister Jüri Ratas osales täna, 09.oktoobril, Venemaalt alguse saanud teatrifestivali „Kuldne Mask“ 13. Eesti hooaja avaüritusel. „Kuni vaatame samu etendusi, kuulame sama muusikat, aplodeerime Tallinnas ja Moskvas samadele artistidele, seni ühendab meid kultuur ja huvi teineteise vastu. Sellest ühisest huvist võime me mõlemad lõpuks vaid võita,“ ütles Ratas Rahvusooperi laval, mis on ka festivali üks etenduspaiku.

Peaministri sõnul teeb talle rõõmu, et Eesti ja Venemaa kultuurilised sidemed püsivad tihedad. „Tänavu aprillis algas Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise programm, mille üks esimesi üritusi toimus Peterburis. Sealses Eesti Jaani kirikus peetud tänujumalateenistusel ja kontserdil astus üles Eesti Rahvusmeeskoor. Meie Rahvusooperi artistid esinesid mullu Moskvas, Linnateater Peterburis ning Helikon-Opera käis külas Tallinnas. Venemaa artistid osalevad meie Birgitta festivalil ja Saaremaa Ooperipäevadel. Mul on väga hea meel, et meil on selles vallas üksteisele palju anda,“ sõnas Ratas.

Ratas tuletas publikule meelde, et omal ajal sai just Eestist esimene välisriik, kus hakati regulaarselt näitama festivali „Kuldne Mask“ parimaid etendusi. Sel aastal hõlmab festivali kava lisaks pealinnale veel Tartut, Narvat ja Sillamäed.

„Kuldne Mask“ on Venemaa Teatriliidu 1994. aastal asutatud teatriauhind. Selle laureaatideks võivad saada etendused kõikvõimalikes žanrites, draamast muusikalini ja nukuteatri näidendist balletietenduseni. Eestis esitatakse „Kuldse Maski“ lavastusi aastast 2005 ning lisaks korraldatakse töötube, seminare, loenguid ja näitusi. Mitme päeva jooksul saavad kohalikud loomeinimesed ja teatrihuvilised mitmekülgse ülevaate kaasaegse Vene teatri arengust. Sel aastal toimub „Kuldse Maski“ festival Tallinnas, Tartus, Narvas ja Sillamäel ning viimases pakutakse spetsiaalselt lastele mõeldud programmi ning „Helikon-Operi“ kontserti. Kõigil etendustel on sünkroontõlge eesti keelde.

Festival korraldatakse kahe riigi kultuuriministeeriumi vahelise kokkuleppe raames mõlema riigi saatkonna, Kultuurkapitali ning Tallinna Linnavalitsuse toel.

 

Avafoto: “Kuldne Mask” avaüritus (Jürgen Randma/Riigikantselei)
Allikas: Eesti Riigikogu