NordenBladet — Põhjamaade raamatukogunädal kutsub taaskord novembrikuu pimedatel õhtutel kirjandust ja vaimuvalgust nautima. Raamatukogud, koolid, lasteaiad ja seltsimajad nii Põhja- kui Baltimaades on oodatud kaasa lööma ning ühiselt õdusalt lugema kirjandust, mis seekord lähtub alateemast „Põhjala saared“. Seoses Soome riigi 100. juubeliga pööratakse seekord tähelepanu soome kirjandusele – just seetõttu on sel aastal ette lugemiseks valitud raamatud soome autoritelt. Raamatukogunädal toimub sel aastal 13.-19. novembrini.

Raamatukogunädalal osalemine käib juba tuttavaks saanud süsteemi alusel: osalejatel tuleb end kirja panna Põhjamaade raamatukogunädala kodulehel. Sealtsamast saab alla laadida seekordse plakati ning tutvuda 2017. aasta kirjandusega.

Põhjamaade raamatukogunädala selle aasta tekstid kajastavad sama teemat, “Põhjala saared”, kuid kõik nad kutsuvad teid samal ajal oma kirjanduslikule saarele endale unikaalsel viisil.

Mauri Kunnase “Aarte saare” kangelased seiklevad otsides piraatide kadunud aaret. Raamatu aluseks on Robert Louis Stevensoni klassikaline piraatide lugu, mida iseloomustavad seiklused ja jaht kullale ning teemantitele. Raamatus kohtame lisaks teistele tegelastele kitsikuses piraati, kes igatseb maitsvat juustu ning tagasi mandrile. Siin on saar isoleerituse sümbol, kuid samas võib seda näha ka kui alust turvalisusele.

Maria Turtschaninoffi raamatus “Maresi” ongi väikene saar Menos oma elanikele sünonüüm kodule ja turvalisusele.

Ulla-Lena Lundbergi “Jää” räägib loo noorest kirikuõpetajast ja tema perest, kes kolivad väiksele saarele nimega Örarna. Kohalike elanike ja karmi looduse kooslus loovad erilise õhustiku ja vaate saare elule.

Raamatukogunädala teemat illustreerib igal aastal üks spetsiaalselt selle tarbeks loodud kunstiteos, mis jõuab plakatite ja postkaartide vahendusel sadadesse paikadesse kõikjal Põhja- ja Baltimaades. Suur rõõm on selle üle, et seekordse raamatukogunädala illustratsiooni autoriks on Eesti kunstnik Regina Lukk-Toompere.

Raamatukogunädala kodulehelt www.bibliotek.org/et leiate rohkem infot selle aasta valiktekstide kohta ning lisamaterjali, millega jututunde veelgi elavdada.

Raamatukogunädalat puudutavatele küsimustele vastab projektijuht Kersti Liiva (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., 5329 2022). Kersti käest saab ka trükitud plakateid ja postkaarte ning teavet raamatukogunädala raames toimuvatest sündmustest.

Raamatukogunädalat puudutavates reklaamides, trükimaterjalides, ürituste kujundustes, pressiteadetes jms palume võimalusel kasutada Põhjamaade raamatukogunädala logo.

Sel aastal toimub ka Põhjamaade raamatukogunädala fotovõistlus Facebookis ja Instagramis! Pildid võivad kajastada teemat ”Põhjala saared” või näidata, kuidas peetakse raamatukogunädalat Sinu koolis või raamatukogus. Lae pildid raamatukogunädala jooksul üles Instagrami või Facebooki ja märgista teemaviitega #nordbib17. Parimad raamatukogunädala pildid võistlevad ägedatele auhindadele.

 

Allikas: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT