NordenBladet — Soomes kehtiva seaduse kohaselt saab ilma loata ehk ebaseaduslikud relvad politseile üle anda ja sellele ei järgne mingeid sanktsioone.

Aeg-ajalt tuuakse politseisse relvi, mille inimesed on oma elamisest leidnud või sugulastelt pärinud. Näiteks hiljuti tõi vanem mees Lääne-Uusimaa politseijaoskonda terve hulga esimese ilmasõja aegseid relvi. Kogus oli kümmekond püssi ja ligi 30 püssitoru, mille omamiseks puudus luba.

Seaduse järgi tohivad ilma kasutusloata relvad olla Soomes ainult politsei valduses. Seaduse järgi aga inimest ei karistata, kui relvad loovutatakse vabatahtlikult. Kui relvaomanik sureb, siis on pärijatel 6 kuud aega leida relvale uus omanik või see loovutada politseile. Pärast seda kaob pärijatel õigus relva enda käes hoida ja see muutub ebaseaduslikuks.

Kui inimene leiab relva, mille jaoks pole kehtivat luba, siis tuleb see tuua politseisse. Edasi on võimalik relv kas maha müüa, loovutada riigile või hankida luba. Politsei hävitab tavaliselt ebaseaduslikud relvad, aga kui tegemist on ajalooliste relvadega, siis need säilitatakse.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT