NordenBladet — Riigikogu NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni esimees Marko Mihkelson ja delegatsiooni liige Hannes Hanso osalevad assamblee sügisistungil Bukarestis, et arutada aktuaalseid rahvusvahelisi julgeolekuküsimusi, komiteede koostatud raporteid ja poliitilisi soovitusi järgnevaks aastaks.

Mihkelsoni sõnul peab NATO laiendama heidutuse mõistet, lisades konventsionaalsetele lahendustele ka võimekuse kaitsta avatud ühiskonda massiivse mõjutustegevuse eest. „Mida vastupanuvõimelisem on ühiskond, seda püsivam on ka alliansi koosmeel ning valmisolek liikmesriikide julgeolekut tagada,“ ütles Mihkelson.

Hanso sõnul tehti Varssavi tippkohtumisel üliolulisi otsuseid, mis puudutavad Läänemere piirkonna julgeolekut, sealhulgas ka Eesti julgeolekut. „Rumeenia ja Musta mere piirkond on teemad, mille tähtsust NATO jaoks ei tohi alahinnata,“ ütles Hanso. „Venemaa agressioon Krimmis ja mujal Ukrainas on siinse piirkonna sõjalist tasakaalu ning julgeolekuolukorda tõsiselt muutnud.”

Hanso märkis, et NATO liitlased on Rumeenias kohal, arutama peab seda, kas see kohalolek on piisav. Ta lisas, et Rumeenia on lubanud oma kaitsekulutused järgmise 10 aasta jooksul hoida kahel protsendil SKPst, mis väärib tõsist tunnustust.

NATO PA istungjärgu raames toimub ka Bukaresti formaadi delegatsioonijuhtide kohtumine, kus pööratakse eelkõige suurt tähelepanu julgeolekuolukorrale Kesk-ja Ida-Euroopas.

Laupäev ja pühapäev on pühendatud NATO parlamentaarse assamblee viie komitee poliitika-, kaitse- ja julgeoleku-, majandus-, julgeoleku tsiviilmõõtme komitee ning teadus- ja tehnoloogiakomitee istungitele. Komiteed arutavad Venemaa ja atlandiüleste suhete küsimust ja Musta mere piirikonna julgeoleku probleeme ja väljakutseid. Samuti on tähelepanu all arengud ja teadusuuringute mõju kaitsetööstuses.

Esmaspäeval toimuval täiskogu istungil osalevad ja esinevad sõnavõtuga NATO Parlamentaarse Assamblee president Paolo Alli, Rumeenia senati president C?lin Popescu-Tariceanu, Rumeenia saadikute koja esimees Nicolae-Liviu Dragnea, Rumeenia president Klaus Iohannis ning NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

Rumeenia parlament korraldab NATO parlamentaarse assamblee 63. istungjärgu Bukarestis, kus osaleb ligi 300 delegaati NATO 29 liikmesriigist, samuti partnerriikide delegatsioonid ja vaatlejad.

 

Avafoto: Hannes Hanso (Erik Peinar/Riigikogu fotoarhiiv)
Allikas: Eesti Riigikogu