NordenBladet — Riigikogu sotsiaalkomisjon kuulas ära Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsleri Maris Jesse, kes rääkis ministeeriumi ettevalmistustest ravimiseaduse muudatuste rakendamiseks 2020. aastal. Komisjoni istungil tutvustas Sotsiaalministeerium oma tegevusplaani ning Riigikogu Kantselei õigus- ja analüüsiosakond andis ülevaate apteekide omandiõigusest teistes riikides.

„Komisjoni üksmeelne seisukoht oli, et ravimiseaduse rakendamisega minnakse edasi ja seadusemuudatust kavas ei ole,“ lausus sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt. Istungil märgiti, et kuigi seadusesse muudatusi teha pole plaanis, lisatakse vajadusel rakendussätteid. Kütt tõdes, et Sotsiaalministeeriumil on koostöös sotsiaalkomisjoniga ees suur töö, et seadus rakenduks ilma probleemideta ja ravimite kättesaadavus oleks inimestele tagatud.

Komisjoni liige Maris Lauri märkis, et kõige probleemsemad on vertikaalsed monopolid. Ta selgitas, et rohupoodide puhul tähendab see, et hulgimüüja on ühtlasi ka apteegi omanik ja otsustab, milliseid ravimeid apteekides müüakse. „Kuna konkurents toob tarbijale paremad hinnad ja mitmekesisema valiku, on mõistlik tagada, et Eesti väikesel apteegiturul on sellised monopolid välistatud,“ toonitas Lauri.

Alates 2020. aasta 1. aprillist ei tohi ravimi hulgimüüja samal ajal olla ka ravimi jaemüüja ehk apteegi omanik ning apteegist peab enam kui 50 protsenti kuuluma proviisorile.

 

Allikas: Eesti Riigikogu