NordenBladet — Soome Sako relvatehase uus tactical-relv Tikka T3x TAC A1 on muutunud USA-s suureks hitiks, mida on ostetud aasta jooksul juba 15 000 tükki. Relva turuletulek õnnestus õieti ajastada ja seetõttu tabas toode märki. Tegemist on  Sako relvatehase kõige edukama tootega. Kui Sako tooteid saab üldjuhul kohe tehase laost osta, siis TAC A1 mudelit tuleb oodata mitu kuud, vahendab Helsingin Sanomat.

Hitt-toode põhineb ühel vanemal, 2000ndate aastate algul turule toodud mudelil. Sako insenerid arendasid seda toodet edasi, kuna nad märkasid selle vastu huvi Ameerikas. Nimelt on Põhja-Ameerikas peale kasvamas uus põlvkond relvahuvilisi, kes ei käi jahil, aga kes on huvitatud täppislaskmisest. Neile meeldib relva sõjaväeline välimus.

Relvahuvilised räägivad tactical-relvadest, mille all mõeldakse sõjaväelist väljanägemist ja võimalust relva kohandada.

Soome relvatehase Sako kiire kasv on olnud Soome tööstuse viimase aja üks suuremaid avalikke saladusi. Üks põhjusi salatsemiseks on asjaolu, et relvad pole kõigile meele järele.

Riihimäel 1927. aastast tegutsev Sako tehas kuulub alates 2000. aastast Itaalia firmale Beretta, mis on lisaks relvadele tuntud ka kui veinitootja. Enne Berettat toodeti Sakos alla 30 000 relva aastas, nüüd 100 000 ringis. Ligi 300 töötajaga Sako on viimaste aastatega kasvanud Euroopa suurimaks jahi- ja täpsusrelvade tootjaks. Ettevõte valmistab ka padruneid, aga on selles vallas veel väike tegija – päevas toodetakse ligi 60 000 padrunit.

Ettevõtte toodangust 98 protsenti läheb ekspordiks välismaale. Kõige rohkem müüakse relvi USA-sse, Kanadasse ja Austraaliasse. USA on neist kõige raskem turg, kuna sealsed ostjad eelistavad kodumaist toodangut. USA-s tegutsevad suurimad konkurendid on Remington, Savage, Ruge ja Marlin. USA relvaühing on aga kaks aastat järjest valinud Soome relva aasta parimaks relvaks.

Sako valmistab tooteid Sako ja Tikka kaubamärkide all. Sako mudelid on kallimad, Tikka omad odavamad. Müügist moodustavad Tikka relvad 70 protsenti.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT