NordenBladet — Riigikogu esimehe Eiki Nestori kohtumisel Euroopa Komisjoni asepresidendi ja energeetikavolinik Maroš Šef?ovi?iga oli jutuks Euroopa ühtse elektrituru toimimine.

Nestor rääkis uutest võimalustest energeetikasektoris ja tutvustas rohelise energia kasutamist Eestis. Eesti ja meie lähiriigid on oma elektriturud liberaliseerinud, kuid paljud liikmesriigid pole veel selleni jõudnud. Nestori sõnul töötab Eesti eesistumise ajal selle nimel, et saavutada elektrituru disaini osas liikmesriikide vahel konsensus.

Volinik kiitis Eesti eesistumist ning sõnas, et energeetika vallas on tehtud väga head tööd. Tema sõnul on komisjonil kõrged ootused, et Eesti saavutab puhta energia paketi kõikide põhifailide osas üldise lähenemise.

Energeetikavolinikuga kohtusid ka Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Toomas Vitsut ja majanduskomisjoni esimees Sven Sester ja Euroopa Liidu asjade komisjoni liige Kalle Palling.

Volinik andis kohtumisel ülevaate Euroopa Komisjoni eelnõudest taastuvenergia kasutamise edendamise, energiatõhususe suurendamise, elektrituru disaini ja energialiidu juhtimise kohta. Tema sõnul on Eesti keskkonnasäästlik, kuid väljakutseks on süsinikdioksiidi vähendamine transpordisektoris.

Vitsuti sõnul oleme Eestis uhked selle üle, et meil on piisavalt puhast õhku, kuid selle säilimiseks tuleb seda ka hoida ja transpordisektoril tuleb kohaneda uute keskkonnasõbralike reeglitega.

Palling tõi välja olulise mõtteviisi muutuse, et autot ei ole vaja igaühel omada, vaid seda saab rentida siis kui autot on vaja. Statistika järgi kasutatakse autot keskmiselt ainult üks tund päevas. Pallingu sõnul on jagamismajandus kasvav trend, mis aitab saavutada ka eesmärke CO2 heitmete vähendamiseks.

Sester pakkus aruteluks ühe meetmena, et liikmesriigid võiksid rohkem tähelepanu pöörata energiasäästlikumate transpordivahendite kasutusele võtmisel ostjatele soodustuste tegemist. Selleks võib olla näiteks liikumine ühistranspordirajal, väiksemad registreerimistasud või võimalikud maksuelemendid.

Nii Vitsut, Sester kui Palling rõhutasid, et Baltikumi elektrivõrgu lahtiühendamine Venemaast ja ühendamine Põhjamaade või teiste Euroopa elektrivõrkudega on julgeolekuküsimus ja selles osas valitseb Eestis poliitiline konsensus.

 

Avafoto: Riigikogu esimees Eiki Nestor kohtus Euroopa Komisjoni energialiidu asepresidendi Maroš Šef?ovi?iga (Erik Peinar/ Riigikogu Fotoarhiiv)
Allikas: Eesti Riigikogu