NordenBladet — Soome pere on saanud Portugalis süüdistuse üle 200 000 euro väljapetmises oliivipuuistanduse rajamiseks. Lõuna-Portugali Algarve piirkonda soetatud kinnistule polnud aga istutatud ühtegi oliivipuud.

Tegemist oli abi- ja toetusrahaga, mis peteti välja Portugali valitsuselt. Raha keerutati mitmete pangaarvete vahel enne offshore-kontole maandumist, vahendab Público.

Soome pere on saanud süüdistuse riigitoetustega seotud rahapesus, võltsimises ja pettuses. Oliiviistandus oli kavas rajada hoiuala Reserva Ecológica Nacional (REN) territooriumile. 92 hektari suurusele maa-alale polnud aga ühtegi oliivipuud istutatud.

Süüdistuse on saanud Soome kodanik Matti Valo, tema tütred Christel Valo ja Janni Valo ning nende Maroko kodanikust partner Fátima Zahara Bendita. Süüdistuse järgi on nad toime pannud kolm rasket kuritegu: rahapesu, dokumentide võltsimise ja toetustega seotud pettuse. Raha, mis oli kantud USA-s registreeritud offshore-firma arvele, on kavas välja nõuda.

Pettus avastati juba 2014. aasta märtsikuus. Kokku pettis soomlaste osalusega ettevõte süüdistuse järgi Portugali riigilt toetustena välja 201 169 eurot. Selle raha eest tuli istutada Algarve hoiualale 476 oliivipuud hektari kohta.

Esialgu oli Algarves elaval perekonnal kavas rajada golfikeskus ja hotell Faro maakonnas asuvasse Loulé valda. Kohalikud ametivõimud aga ei andnud projekti Corte Neto Golf jaoks 2007. aastal luba. Ka teine, Vida Vitali kinnisvaraarenduse projekt lükati tagasi, kuna tegemist on hoiualaga. Pärast seda sai Vida Vital loa 92 hektari suuruse oliiviistanduse rajamiseks.

Investeeringu suurus oli ettevõtte esitatud andmete järgi 1,1 miljonit eurot. Portugali riigi toetuse suurus pidi olema kokku 614 000 eurot. Osa toetussummast oli noortele põllumajandusettevõtjatele mõeldud toetus.

Riiklik süüdistaja leiab, et kohalikele ametivõimudele esitatud load olid võltsitud. Oliivide intensiivseks kasvatamiseks hoiualal poleks tohtinud luba välja andagi.

Süüdistaja on seisukohal, et petuskeem punuti valmis algusest peale toetussummade väljapetmiseks riigilt. Selleks kanti raha ühelt kontolt teisele, et riigil poleks võimalik seda tagasi nõuda. Raha kantimiseks kasutati kolme offshore-piirkonnas registreeritud ettevõtet.

 

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT