NordenBladet — Reedel, 15. septembril esitles Tartu ülikooli eesti keele ökoloogia uurimisrühm ja rakenduslingvistika osakond uusi raamatuid Eesti keelepoliitikast, kollektiivse identiteedi teooriast ja keeleõppest.

Kirjastuselt Springer ilmuv Language Policy beyond the State seab küsimuse alla riigi keskse rolli keelepoliitikas ja kutsub lugejaid ümber hindama Eesti riigi ees seisvaid keelepoliitilisi väljakutseid. Vanemteadur Kadri Koreinik, kollektiivse monograafia üks toimetajaist, märkis, et üleilmastumine ja geopoliitika mõjutavad keelepoliitikat riigist sõltumatult, samuti ajavad oma, mõnikord vastuolulist keelepoliitikat perekonnad, ettevõtted ja teised organisatsioonid. „Eesti on suurepärane näide, kuidas riigivõimu kõrval tehakse keelepoliitikat ka rohujuure tasandil ja üle riigi pea,“ rääkis Koreinik.

Signs of Identity. The Anatomy of Belonging kirjastuselt Routledge esitab uudse teooria, mille kohaselt ei ole identiteedid inimese võõrandamatu osa, vaid eksisteerivad ühiskonnas valmis kujul olevate märkidena. Monograafia autor professor Martin Ehala selgitas, et inimesed omandavad erinevaid identiteete sotsialiseerumise käigus, mille tulemusena nad oma käitumisega hakkavad väljendama ühe või teise identiteedimärgi sisu. „Identiteedi märgiteooria võimaldab senisest paremini seletada, kuidas rahvused, subkultuurid ja muud identiteedirühmad tekivad ja hääbuvad,” rääkis Ehala.

Tutvustatati ka vastvalminud trükisooje eriotstarbelisi riigikeele õpikuid tasemele A1, A2 ja B1, mille on koostanud rakenduslingvistika õppejõudude töörühm.

Eesti keele ökoloogia uurimisrühm (www.ekkam.ut.ee) keskendub eesti keele seisundi uuringutele TÜ institutsionaalse uurimisteema „Eesti keele kestlikkus avatud maailmas” raames. Rakenduslingvistika osakond loodi TÜ eesti keele ja üldkeeleteaduse instituudis 1. septembril ja see ühendab endas eesti keele õppe rahvusprofessuuri emakeele ja teise keele didaktikaga, eesti keele võõrkeelena osakonda ning keeleökoloogia töörühma. Raamatuesitlus on ühtlasi rakenduslingvistika osakonna avaüritus.

 

 

Allikas: Eesti Teadusinfosüsteem
Loe kõiki NordenBladet´i “Eesti uudised & info” rubriigi artikleid SIIT