NordenBladet — Riigikogu sügisistungjärgu avamisel pidasid kõne Riigikogu esimees Eiki Nestor ja Vabariigi President Kersti Kaljulaid.

Nestor käsitles oma kõnes Riigikogu töökorraldust ja riigireformiga seotud asjaolusid. „Riigireform saab edukaks siis, kui me otsime vastust küsimusele, kuidas võim saaks olla kaasaegsem ja avatum. Kui me otsime vastust küsimusele, kuidas olla odavam või otstarbekam, siis me võime ju kuskil õnnestuda, aga samas ka näppu lõigata. Valusalt lõigata,“ ütles Nestor.

„Aga eks järgnevate kuude jooksul annavad meie tööle siin saalis eelkõige särtsu ja särinat oktoobris toimuvad kohalikud valimised. Ja ka nende valimiste tulemused. Teile kõigile edu soovides julgen meelde tuletada, et kohalikku volikokku valituks saades ei tule teile Riigikogu töös mingit hinnaalandust,“ märkis Nestor. Ta lisas, et kahjuks on seoses haldusreformiga veel üleval küsimärke ning ootame Riigikohtu arusaamu. „Siinkohal, tuleb tõdeda, ka valitsuse otsused sundliitmiste asjus valasid pigem õli tulle, kui võtsid pingeid maha. Aga Riigikohtu otsus tuleb kindlasti aus ja õiglane,“ ütles Nestor.

Kaljulaid rõhutas oma kõnes Riigikogu töö tähtsust ja vastutust otsuste langetamisel. Tema sõnul vajame, et arukas osa ühiskonnast oleks valmis leidma ennast ühel päeval siit saalist. Vajame, et kogu ühiskond, sealhulgas kõik meie noored, usaldaksid poliitikuid ja näitaksid seda kõrge valimisaktiivsuse kaudu. Läbipaistev ja selgelt seaduskuulekas tegutsemine kindlasti aitab, ütles president.

„Näitame koos, et eelkõige loeb meile Eesti tulevik ja selle kujundamiseks vajame kogu rahva positiivset tuge oma tegudele. Teeme nii, et eestlastel oleks põhjust olla uhke enda üle ja nende üle, kes neid kasvõi siinsamas saalis esindavad,“ rõhutas Kaljulaid.

Ta märkis, et meid tabavad aeg-ajalt tagasilöögid, mille täpset olemust ja mõju on raske ennustada. „2007. aasta küberrünnete järel näitasime, et see tegi meid digiriigna tugevamaks kui olime enne. Sel sügisel jõuab teie ette küberturvalisuse seadus on võimalus teil ajakohastada ka õigusraamistik küberohtudega tegelemiseks,“ ütles Kaljulaid.

„Eelmisel nädalal selgus, et enamusele meist arusaamatu arvutuslik viga, mille leidmine jõuab meieni läbi mitme erineva rahvusvahelise koostööahela – selline kord juba on globaalne tehnoloogiline maailm – sunnib meid taas kord oma digitaalse ühiskonna toetamiseks riigina astuma julgeid samme. Samme, milletaolisi pole astunud keegi teine,“ ütles Kaljulaid.

Avaistungil esinenud segakoor HUIK! dirigent Ayaka Ueda juhatusel lõi piduliku meeleolu.

Seejärel vastas peaminister Jüri Ratas arupärimisele Eesti elanikkonnakaitse ja selle juhtimise kohta (nr 366).

Peaminister vastab järgmisel esmaspäeval tänaseks kavandatud kahele arupärimisele. Need on arupärimine Eesti Vabariigi suveräänsusdeklaratsiooni ja Eesti Vabariigi põhiseaduse paragrahvide 1 ja 2 rikkumise kohta (nr 362) ning arupärimine Team Estonia ja Eesti välismajanduspoliitika kursi kohta (nr 363).

Vabas mikrofonis võtsid sõna Jüri Adams ja Krista Aru.

Istung lõppes kell 17.12.

 

Avafoto: Riigikogu sügisistungjärgu avaistung, Vabariigi President Kersti Kaljulaid (Erik Peinar/ Riigikogu fotoarhiiv)
Allikas: Eesti Riigikogu