NordenBladet — Muhu saarel Nõmmkülas toimub 18-20. augustil traditsiooniline Eesti soomlaste ja Soome sõprade kokkutulek Muhu Universum Festival, sedakorda juba juba 11. korda.

Kokkutulek kulmineerub 19. augustil Nõmmküla külaplatsil kroketiturniiriga, mis seekord on Muhu jooksuga samal päeval. Kroketit mängitakse alates kella 14-st 3-4-liikmeliste võistkondade vahel, võistkonnad registreeritakse kell 13.30. Osalejaid on oodata mitmest maailma paigast. Üritus on pühendatud Soome 100. sünnipäevale, mile puhul antakse eriauhind väljapaistvamale Soome-teemalise mütsi või kübara kandjale, vahendab ajaleht Muhulane.

Nõmmkülas saab vaadata fotograaf Risto Vuorimies’i fotonäitust plaadifirma „Love Records” muusikutest aastatel 1973-76. Vuorimies alustas pildistamist hobi korras, jälgides bändi Hurriganes tegemisi. Kui nimetatud ansambel 1973. aastal esimese plaadini jõudis, sattus fotograaf uude huvitavasse maailma: plaadifirma „Love Records” (tegutses 1966-79) salvestas tollal Soome parimat muusikat ja Vuorimies pildistas mitmedki plaadiümbrised. Oma ametliku fotograafikarjääri lõpetas ta enne plaadifirma kustumist, ent on nüüd leidnud aega sorida oma vanades arhiivides ja teha pildivalik omaaegsetest tähtedest.

Laupäeva õhtul on kavas kontsertprogramm. Kella 21 ajal astub lavale mustkunstnik Lauri Norberg rühmast „Maagiset”, kes pakub juba ligi kümmekond aastat meelelahutuseks mustkunsti ja stand-up koomikat (www.maagiset.fi). Alates kella 22 esineb kitarritrio „Los Nestors”, kes on lubanud pakkuda rahulikku pop-rock-folk-muusikat.

Kokkutulek algab juba reede õhtul, mil mängitakse Soome, Eesti ja Inglise tantsu- ja popmuusikat.

Üritust toetavad ja kajastavad mitmed raadiojaamad (Helsingi Lähiradio, Turu raadio Robin Hood, Tampere Moreeni, Tallinna SSS-raadio, samuti Soome netiraadio RadioQueenLoviisa), toetajate hulgas on Suomi Seura (Soome Selts), Solo Sokos hotell Estoria ja Original Sokos hotell Viru, samuti Idee Reklaam.

Meenutus festivalist 2013. aastal: