NordenBladet – Suviti käib mul agar valmistumine talveks. Mulle meeldib juua vaid neid taimeteesid, mida olen ise kasvatanud, ise korjanud ja ise kuivatanud. Nendel on eriline vägi. Kui suvel joon näiteks värsket (lehtedest, õitest või vartest) teed, siis talveks alati varun ja kuivatan taimi. Neid on siis hea ise päev-päevalt juua ning sõpradelegi pakkuda.

Minu lemmikud on pärnaõied, piparmünt ja kummel ent alati kogun ka vaarikalehti ja -varsi, mustsõstralehti ja astelpajulehti – neid kõiki saan oma koduaiast. Tänavu on korjamata veel kaselehed ja mustikalehed. Juuli on ravimteede korjamiseks parim aeg. Kui paljud taimesõbrad koguvad ja kuivatavad pigem mais ja juunis, siis mulle meeldivad taimed-lehed, mis on näinud küllaldaselt päikesevalgust ja päeva ning talletanud endasse rohkelt sooja ja valget energiat. Päev ravib! Isegi sellisel päeval, kus päikest väga ei paista, on suured ravivõimed!

Et taimeteede raviomadusi veelgi suurendada, on soovitav alati enne korjamist puu või põõsaga rääkida – ütle talle, et tuled heade kavatsustga, et temast on palju abi ning loomulikult täna teda toreda saagi eest. Ära ole kitsi ka vastuteenega – tee talle pai, naerata ja kiida!!

Siin aga väike õpetus, kuidas erinevad taimeteed ravivad:

Pärnaõied – Biokeemiliselt koostiselt sisaldavad pärnaõied peale rohkete vitamiinide suhkruid, flavonoide, parkaineid, fütontsiide, glükosiide, eeterlikke õlisid jm komponente. Pärnaõietee on tuntud üldise põletikuvastase toime poolest, rahustab ja lõõgastab ning pumpab kehasse tervist ning elujõudu. Seda kasutatakse rahvameditsiinis külmetuse, palaviku, gripi, valusa kurgu, bronhiidi ja köha ravimiseks. Mingil määral on teel ka rahustav, kergemaid seedehäireid ja silelihaste kokkutõmbeid lõõgastav ning nõrgalt põletikuvastane toime. Oma vanaemade tarkusest tean teile edasi pajatada, et pärnaõietee pikendab eluiga ning vanasti peeti pärnaõisi laialdaselt surematuse sümboliks. Muuseas kel unega probleeme, siis pange magama minnes oma silmadele pärnapuu lehed ning jooge õhtul lahjat pärnaõieteed! Pärna vägi rahustab teid ja toob magusa une!

Piparmünt – Piparmündilehed sisaldavad eeterliku õli, parkaineid (6–12%), karoteeni, flavonoide, ursool- ja oleanool­hapet. Piparmündi eeterlikest õlidest moodustab 40–70% mentool ja 10–25% mentoon. Lehtedes on veel triperteene, hesperidiini, betaiini, vaske, mangaani jt mikroelemente, mis kõik avardavad taime ravitoimet. Rahvatarkus on piparmünti soovitanud mitmete kõhuprobleemide puhul alates iiveldusest kuni menstruaalvaludeni, samuti aitab ärritunud soole sündroomi puhul. Piparmünditeel on rahustav ja valuvaigistav toime. See aitab neuroosi, unetuse ja liigse erutuvuse vastu. Samuti on piparmünditeed kasulik juua peavalu ja iivelduse korral.

Teekummel – Teekummeli õisikud sisaldavad eeterlikku õli, flavoonglükosiide, kumariini derivaate, hamasuleeni, koliini, C-vitamiini, karoteeni, mõru­ainet, rasvõli ja lima. Sisaldab antioksüdante, mis toetavad organismi kaitsevõimet. Eeterlik õli sisaldab veel bisabolooli (Bisabolool ja hamasuleen on põletikuvastase toimega). Kumariinisisalduse tõttu pärsib kummel vahel verevedeldusravimite (varfariini) toimet. Samuti võib takistada raua imendumist. Rahvameditsiinis on Kummel armastatud ravimtaim, mis aitab toetada seedetrakti normaalset funktsioneerimist ning on närvisüsteemi toetava toimega – alandab vererõhku, aeglustab südamelööke ja hingamist, vähendab pinget, suurendab rahulolu ja empaatiavõimet. Kummelitee joomine aitab säilitada hingamisteede tervist ja heaolu. Rahustava mõjuga kurgule, neelule ja häälepaeltele. Toetab organismi kaitsevõimet. Sisaldab antioksüdante. Aitab toetada lõõgastumist ning normaalset ja tervislikku und.

Vaarikalehed ja vaarikavarred – Vaarika lehtedes ja vartes on C- ja E-vitamiini, karotiini, frageriini ja fenoolkarboksüülhapet. Vaarikalehe ja/või vaarikavarre tee aitab pingesoleku ja närvilisuse vastu, aitab kõhulahtisuse korral, toimib higistama ajavalt, sobib juua külmetuse korral (leevendab köha, kurguvalu, valutavat suud), aitab nõrkade igemete ja suuhaavandite puhul, alandab paistetust, ravib nahavaevusi (paised), aitab valuliku menstruatsiooni korral ning hoiab naha kauni, elastse ja särvana. Rasedatel naistel leevandab hommikust iiveldust, kiirendab ja kergendab sünnitust ning stimuleerib piima tekkimist.

Mustsõstralehed ja mustsõstravarred – Mustsõstralehed sisaldavad C-vitamiini, fütotsiide, magneesiumit, mangaani, hõbedat, vaske, väävlit ja eeterlikke õlisid. Samuti aitab mustsõstralehtede ekstrakt liigset puriin- ja kusihapet organismist välja viia. Suure vitamiinisisalduse tõttu on mustsõstralehtedel toniseeriv, kosutav ja väsimust peletav efekt.

Aastelpaju lehed – Astelpajulehe tee tõstab immuunsust. Igemepõletike korral aga on abi kangest astelpajulehe teest. Kui soovite juukseid tugevdada, siis saate sama teed ka peapesuks kasutada. Astelpaju lehe- ja okste tõmmisega loputamine tugevdab juuksejuuri, aitab kõõma ja juuste väljalangemise vastu.

Kaselehed – Kaselehed sisaldavad eeterlikku õli, vaiku, C-vitamiini, saponiine, parkaineid, flavonoide ja värskelt ka tugeva antibiootilise toimega aineid. Kaselehetee soodustab uriini-, higi- ja sapieritust (soovitav juua neeru- ja sapikivitõve puhul). Kaselehetee äratab inimestes intuitiivseid jõude ning muudab nad sensitiivseteks – vabastab hirmust, kõhklustest ja muretsemisest. Kaselehetee aitab organismil mürkainetest puhastuda, sest tal on diureetiline (vett väljutav) toime.

Mustikalehed ja mustikavarred – Mustika lehtedes on palju C-vitamiini ja neomürtilliini, mistõttu on need suurepärased antioksüdandid. Mustikalehetee aitab vananemisega seotud füüsiliste muutuste ja krooniliste haiguste tõrjumiseks. Mustikalehetee on hea veresoonkonnale ning sel on seedimist toetav ning vere suhkrusisaldust vähendav toime.



2x Pärnaõied (Foto: Helena-Reet Ennet)


2x Vaarikalehed (Foto: Helena-Reet Ennet)

Mustsõstralehed (Foto: Helena-Reet Ennet)

Astelpajulehed (Foto: Helena-Reet Ennet)