NordenBladet – Eesti pakub kultuurihuvilistele inimestele hulganisti põnevaid muuseume ning näitusi. Kel põhjalikum soov Eestiga tutvuda, soovitan kindlasti külastada ERM´i (Eesti Rahva Muuseum), mis asub Tartus (Muuseumi tee 2).  Uue muuseumihoone näituseala oma enam kui 6000 ruutmeetriga on ülekaalukalt Eesti suurim.

Põhiosa muuseumihoonest katab Eesti kultuuriloo püsinäitus „Kohtumised“, mis hõlmab ajateljel tänapäevast jääaja lõpuni kulgevat Ajarada ning 11 teemanäitust, mille hulgas ka omanäoline rahva osalusel valminud näitus ning avatud fond, kus eksponeeritakse järjest muuseumi tähtsamaid kollektsioone tervikuna.

Soome-ugri püsinäitus „Uurali kaja“ tutvustab soomeugri rahvaid kultuuriliste soorollide taustal. Soome-ugri naiste ja meeste maailma näidatakse läbi koduste tegemiste, elatusalade ja maailmapildi. Näitus vastab ka küsimustele soome-ugri keelte ja geenide, asuala ja rahvaarvu kohta. Kultuuritundliku esteetikaga ruumidisain rõhutab soome-ugri etnograafilist maagiat.

Vahetuvate näituste saal (900 ruutmeetrit) avati 2017. aasta juunis ajaloo suurima rahvarõivanäitusega. Eesti üle aegade suurim rahvarõivanäitus annab uut inspiratsiooni nii autentsuse taganõudjatele kui ka muistse pärandi ainel uue loojatele. 150 rahvarõivakomplekti pärinevad kõigist Eesti kihelkondadest ja peegeldavad rahvarõivaste mitmekesisust geograafiliselt ja aastaringselt. Näitus on jaotatud aastaaegade järgi neljaks teemaruumiks, kus jutustatakse ja näidatakse rahvarõivast suvel ja talvel, kevadel ja sügisel. Näituse kõrvale pakume teavet rahvarõivaste ja nende kandmiskultuuri kohta arvukate raamatute, kataloogide, juhendmaterjalide ja õpitubade kujul.

Näitus on avatud augustini 2018.

 

 












Fotod: NordenBladet/ Helena-Reet Ennet