REVOLUTSIOON toidutööstuses: Ettevõtja Maija Itkonen vallutab kaeralihaga maailma ja lubab uusi tooteid

REVOLUTSIOON toidutööstuses: Ettevõtja Maija Itkonen vallutab kaeralihaga maailma ja lubab uusi tooteid

NordenBladet — Soome ettevõtja Maija Itkonen vallutab enda loodud kaeralihaga maailma ning lubab uusi tooteid. Itkonen on kõigest mõne aastaga teinud revolutsiooni nii Soome kui kogu maailma toidutööstuses ning nullist alustanud taimne toode kaeraliha saavutas kohe esikoha Soome parimate toiduainete edetabelite tipus. Nõudlus on nii suur, et Soome põllumehed on hakanud rapsi ja kartuli asemel kaera ja ubasid kasvatama. Seda kõike tänu ühe naise ettevõtlikkusele.

Itkonen asutas oma kaeraliha ettevõtte Gold & Green kõigest paar aastat tagasi ja aasta tagasi omandas ettevõttes 51-protsendilise osaluse Soome toiduainetegigant Paulig. Pärast esimest tegevusaastat oli ettevõtte käive 1,3 miljonit eurot ja käive on mitmekordistunud iga aastaga. Paar aastat tagasi nullist alustanud ettevõttes töötab juba 60 inimest, vahendab Helsingin Sanomat.

Itkonen idee sündis ühel lennureisil, kus ta luges ajalehest New York Times, et taimne liha maitseb lõpuks nagu kanaliha. Sellest sündis idee luua Soome ökoloogilise tooraine baasil selline taimne toode, mis maitseb nagu liha.

Nõudlus taimsete toodete järele on üle maailma viimastel aastatel plahvatuslikult kasvanud, sest punast liha peetakse vähkkasvajate ja muude tervisehädade üheks peamiseks põhjustajaks. Inimesed eelistavad toituda tervislikult ning tarbida taimset toitu.

Kaeraliha ehk nn rebitud kaer, soome keeles nyhtökaura, inglise keeles pulled oat on Soomes välja mõeldud toode, milles lisaks Itkonenile osalesid toidutehnoloog Reetta Kivelä ja kaunviljaliste uurija Zhong-Qing Jiang.  Kaeraliha tehakse kaerast ja kaunviljadest, põhiliselt ubadest.

Itkonen, kes pole elus kunagi liha söönud ja juba 11-aastaselt võttis koolis taimetoidu saamiseks arstitõendi mäletab hästi, mis tunne oli makaronitoidu seest hakklihatükke välja noppida. Nüüd otsustas naine luua nii endale kui teistele võimaluse süüa taimset liha, mis maitseb nagu liha. See omakorda vallandas nii Soomes kui mujal suure taimsete valgutoodete buumi. Nagu naine ise ütleb: ta avas kraani, millest nüüd purskub vett.

Gold & Green ei taha jääda ainult ühe toote ettevõtteks, sellepärast müüdigi 51 protsenti Pauligile. Rebitud kaer on alles algus. Selle kõrvale tuleb veel mitmeid tooteid.

Itkonen on varemgi uuenduslike asjadega silma paistnud. 2013. aastal müüs ta USA-sse seadmete juhtmeta laadimist välja töötanud ettevõtte Powerkiss.

 

 

Avafoto: Maija Itkonen (Facebook)
Allikas: Eestinen.fi

Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT



Advertisements: vacationhunter online anigif nordenbladet
anigif_header_thufri_uus bänner
Copyright © NordenBladet 2008-2017 All Rights Reserved.
Skandinaavia / Põhjamaade uudised ja info eesti keeles.
Scandinavian / Nordic news and info in Estonian language.
Nordic News Service


blog.tr.ee

socialbakers