NordenBladet — Kuigi Itaaliasse on tänavu saabunud Aafrikast üle Vahemere rekordarv uusi pagulasi, ei tohiks Soomes siseministeeriumi hinnangul korduda 2015. aasta kriis, mil saabus ligi 30 000 uut pagulast.

Siseminister Paula Risikko sõnul on tänavu Soome oodata 5000-8000 varjupaigataotlejat, vahendab Yle.

Itaaliasse on alates aasta algusest tänavu saabunud rekordilised 85 000 pagulast ja arvatakse, et see on alles algus. Helsingi linnavolikogu liige, roheliste esindaja Osmo Soininvaara on oma blogis juba hoiatanud uue pagulaste tulva eest.

Soininvaara toob ühe lihtsa näite: aastal 1950 oli nigeerlasi 38 miljonit. Nüüd on neid 180 miljonit, 2030. aastaks juba 280 miljonit ja aastaks 2100 ÜRO prognoosi kohaselt 900 miljonit. On täiesti kindel, et need 900 miljonit ei mahu Nigeeria praegustesse piiridesse ära. 2100. aastani on veel pikk aeg, aga tuleb arvestada, et terve Aafrika rahvaarv kahekordistub järgmise paarikümne aastaga. Kui nii jätkub, siis ei arvutata Aafrikast Euroopasse tulevate põgenike arvu mitte kümnetes ega sadades tuhandetes, isegi mitte miljonites, vaid kümnetes miljonites.

Soininvaara toob paralleeli paarisaja aasta taguse Euroopaga, kust rändasid Ameerikasse ja Austraaliasse kümned miljonid inimesed, keda Eestis kutsutakse praegu mugavuspõgenikeks. See oli aeg, mil majandusteadlased olid arvamusel, et vaesust pole võimalik Euroopast välja juurida. Ometi ei pidanud see paika ning tööstuse areng muutis Euroopa kõige jõukamaks piirkonnaks terves maailmas. Koos majanduse arenguga sündivus langes ning vaesus kadus. Pagulasprobleemi lahenduseks pakubki Soininvaara Aafrika majanduse arendamist.

Seni aga seisab Euroopa silmitsi üha süveneva pagulasprobleemiga. Läinud nädalal Tallinnas toimunud Euroopa Liidu siseministrite kohtumisel oli Itaalia peaminister oma riigi olukorra pärast väga mures.

Siseminister Risikko sõnul pole Soome veel midagi lubanud, kuidas Itaaliat kavatsetakse uue kriisi puhul aidata. Praegu on ELi siseministrid jõudnud omale alles üldpildi selgeks teha. Järgmistel kohtumistel hakatakse mõtlema, kuidas Itaaliat aidata. Kõne alla võivad tulla uued Euroopa-sisesed jaotuskavad.

Soome on eelnevatel aastatel olnud pagulaste jaotamise osas väga eesrindlik. Nüüd aitab Soome samuti Itaaliat. Soome piirivalvelaev Merikarhu osaleb Vahemerel Euroopa Liidu piirivalve Frontex operatsioonidel. Soome annab Lõuna-Euroopale abi ka asjatundjate ja arenguabi näol.

Enne arutelu, kui palju võiks Soome uusi pagulasi vastu võtta tuleb Risikko sõnul lahendada ülejäänud Euroopa Liidu riikide küsimus. Euroopa Liidus on riike nagu Poola ja Ungari, kes on keeldunud pagulaste jaotuskavas osalemisest. Siseministrite kohtumistel on neile riikidele alati survet avaldatud.

 

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki NordenBladet´i “Soome uudised & info” rubriigi artikleid SIIT