NordenBladet — Peaminister Jüri Ratas tutvustas täna (5. juuli 2017) Strasbourgis Euroopa Parlamendi liikmetele Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise eesmärke ja fookusteemasid. Peaminister Ratas toonitas, et eurooplased soovivad ja väärivad tugevat, otsustusvõimelist ja lahendusi pakkuvat liitu.

Eesistuja üheks oluliseks ülesandeks on pidada läbirääkimisi ja otsida ühisosa ELi nõukogu, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Parlamendi arvamuste vahel. Peaminister Ratas märkis, et ükski eesistujariik ei saa olla edukas üksinda ning lubas teha tihedat koostööd Euroopa Parlamendiga tagamaks, et kodanikud on kõigi ELi tegevuste keskmes.

Peaminister Ratas tuletas meelde, kuidas ELi liidrid on viimase aasta jooksul tegelenud Bratislavas, Maltal ja Roomas liidu probleemidele lahenduste otsimisega. „Meie ühises tegevuskavas on konkreetsete lahenduste leidmine meie kodanike kõige pakilisematele probleemidele, nagu töötus, julgeolek ja ränne, ning Euroopa kodanikele lähemale toomine.“

Peaminister Ratase sõnul keskendub Eesti eesistumise ajal just valdkondadele, kus peituvad Euroopa kasutamata võimalused või olulisemad lahendust vajavad probleemid, näiteks digi- ja kaitsekoostöö või ränne.

Peaminister Ratas avaldas lootust, et kokkuvõtteks meenutatakse Eesti eesistumist selle järgi, et Euroopa sai kriisid seljataha jätta ja taas optimistlikult tulevikku vaadata.

Enne sõnavõttu ja arutelu Euroopa rahvasaadikutega kohtus peaminister Ratas Euroopa Parlamendi esimese asepresidendi Mairead McGuinnessiga. Kohtumisel tutvustas peaminister Ratas Eesti e-valitsust ning erinevaid digitaalseid lahendusi, mis inimeste igapäevaelu mugavamaks muudavad. Ühiselt arutati, kuidas võiks olulisi e-teenuseid kasutada Euroopa Liidus laiemalt. Samuti vahetasid Ratas ja McGuinness mõtteid julgeoleku teemade, rändesurve leevendamise ning Euroopa tuleviku üle.

Allikas: Eesti Riigikogu