OHMYGOSSIP – Kas sinul on miljonäri mõtteviis? Ma loodan, et on! Ja kui ei ole, siis ära muretse, seda on võimalik õppida. Milleks? Selleks, et olla rahaliselt sõltumatu. Mida see tähendab? Seda, et sa saad endale iga kell lubada seda, mida sa tahad, kellega tahad ja kuidas tahad. Ehk siis puhkused, õpingud, shopingud ja dopingud (st tervislik toit ja trenn minu keeles) just siis, kui seda parasjagu soovid.

Kuidas saab endale kõike seda lubada, kui päevad kuluvad tööl käimisele ja väikese sissetuleku kõrvalt ei õnnestu see kuidagi? Tuleb teha esimesed sammud, mis ei ole üldse keerulised.

Tähtsuse järjekorras:
1. Muuda oma mõtlemine raha suhtes positiivseks.
Paljud inimesed tõukavad enese teadmata oma negatiivsete mõtetega rahast või rikastest inimestest suured võimalused endast eemale. Sest nagu teada – raha voolab sinna, kus teda väga oodatakse, hoitakse ja armastatakse. Sinna, kus raha ei kardeta ega laristata kahte lehte.
2. Jõuangi raha hoidmise juurde.
Oled sa säästja või kulutaja? Kumbki pole hea variant. Esimene elab liiga tagasihoidlikku elu, kus puudub suures osas fun (ehk lõbu) ja teine variant elab täiega, aga enne kuu lõppu või juba poole peal on näpud põhjas ja kulm kipras. Lahendus on balance ehk tasakaal. Tuleb teha mõlemat – säästa ja kulutada. Kuidas see võimalik on??? Kolmas punkt.
3. Selleks, et raha ära ei sulaks, peab seda nö sorteerima, eri kontodele või sahtlitesse/rahakottidesse/ümbrikutesse…
Paar nädalat tagasi lugesin läbi selle tuntud ameerika multimiljonäri T.Harv Ekeri raamatu “Miljonäri mõtteviis” ja soovitan seda igaühele, kes tahaks oma ellu palju rohkem RAHA ja vabadust teha seda, millest unistad.

Raamatus, mida lugesin, soovitab kuulus ameerika multimiljonär T.Harv Eker järgmist tõhusat raha haldamise süsteemi:
IGA KUU tuleb panna:
1) majandusliku sõltumatuse kontole 10% igakuisest sissetulekust. See on raha sinule. Seda raha mitte kunagi ei kuluta, ainult investeerid ehk kasvatad. Kui sa sellest suurt midagi täna ei tea, siis lihtsalt kogu ja hari ennast samaaegselt erinevate raha kasvatamise võimaluste kohta (aktsiad, fondid, kinnisvara jms).
2) 55% sissetulekust jooksvateks üldkuludeks (toit, elekter, vesi, kõnepakett, laste kulud lasteaias/koolis, muu) – selle võidki oma põhilisele pangakaardile jätta ja kui see otsa saab mingil põhjusel, siis tead, et limiit on täis ja oma teistelt kontodelt juurde raha võtta ei tohi!
3) 10% kuu sissetulekust suuremateks soovideks (seda kulutad korra kvartalis või korra kuus, vastavalt soovile). Siin sa kogud raha millegi kalli jaoks – näiteks päikeseline puhkusereis perega, uus plasmateler, naisele 10.aastapäeva puhul romantiline reis kahekesi luksuslikul viisil šampanja ja parima majutusega, auto, mõni tehnikavidin, misiganes. Ühesõnaga asjad, mis on kallid ja milleks peab mõnda aega raha koguma.
4) 5% kuu sissetulekust paned lõbutsemise kontole/ümbrikusse, mille pead kindlasti samal kuul ka ära kulutama enda peale – olgu see siis kosmeetik, massaaž, eksklusiivne kontsert või etendus, kallis õhtusöök restoranis kaaslasega (ma rõhutan “kallis”, sest see konto annab võimaluse nautida elu nii nagu sa iga päev ei tee. Ja kui lähed restorani, ei telli endale tagasihoidlikult kana vaid ikka midagi tõeliselt kallist, head ja erilist!).
5) 10% igakuisest sissetulekust läheb õpingute kontole, mida kasutad vastavalt vajadusele kas siis harivate raamatute, kursuste või kooli jaoks või eraõpetajate palkamiseks, et saada targemaks. Arenda ennast regulaarselt.
6) Ava ka oma lastele eraldi kontod, kuhu iga kuu paned vastavalt võimalusele 5% kõrvale, et neil oleks 10-20 aasta pärast seal midagi head ootamas.
7) Seitsmes ja viimane konto on iga miljonäri sõnul kohustuslik konto. Nimelt heategevuskonto. Siia paned iga kuu 5% oma sissetulekust kõrvale, et aidata hädasolijaid, olgu need siis sinu lähedased või täiesti võõrad. Ja kui kuidagi selle konto jaoks raha ei jagu, siis kingi raha asemel aega – tee midagi kasulikku abivajajatele või ole nende jaoks olemas. Jagatud headus tuleb bumerangina sinu juurde tagasi!

Ning veel! IGA PÄEV pead panema mingi raha (ükskõik, kas ühe euro või kümme või 20 – vastavalt võimalusele ja ei pea iga päev sama summa olema) kodus kapis seisvasse rahakotti või hoiulaekasse. Seda raha sa samuti mitte kunagi ei kuluta, ainult investeerid ja see on selle jaoks, et raha teaks, et ta peab sinu juurde voolama, sedasi paned raha energia käima ja aina paremaks läheb!

Võid parema efekti saamiseks öelda iga kord, kui raha hoiule paned, et “olen rahamagnet” või “olen rahaliselt sõltumatu” või mõlemat ja lisada sinna juurde lause, et “ma teenin passiivsest sissetulekust iga kuu vähemalt … (nimeta oma unelmate summa) eurot” – see paneb su aju tööle selles suunas, et mida oleks vaja teha selleks, et päriselt ka raha juurde tulema hakkaks. Sest ega niisama soovimisest ei piisa. Tuleb TEGUTSEDA. Tuleb välja tulla oma MUGAVUSTSOONIST. Seni kuni sa mitte midagi uut ja hirmutavat ette ei võta vaid teed ikka samu asju, samas kohas ja samade inimestega, seni ei muutu ka sinu elu (ja rahaline olukord) karvavõrdki, ütle kasvõi tuhat korda päevas, et “ma olen multimijonär”!

Avafoto: Katrin Siska (Youtube´i väljavõte)
Allikas: KatrinSiska.com