NordenBladet — Autism väljendub tüdrukutel teistmoodi, kui poistel. Autistlikul tütarlapsel on suhteliselt head sotsiaalsed oskused ja seetõttu võib arenguhäire jääda märkamata, kirjutatakse ScienceDaily veebilehes.

“Tüdruklapse autismi kohta on liiga vähe informatsiooni. See, mida teame autismi kohta, põhineb uurimustele, kus on osalenud poisid ja mehed. Kui mõtleme, et nende uuringute loodu põhjal on autism konstantne, võib juhtuda, et tüdrukute autism jääb märkamata,” ütleb professor Carolien Rieffe. Rieffe ja tema kolleegid uurivad, kuidas väljendub tüdrukutel autism. Teadlased jälgisid 68 teismeealise tütarlapse käitumisharjumust. Osad tüdrukud ja poisid olid autistlikud ja teised mitte. Uurimistöös tegi teadlane enda sõrmele haiget ja hakkas seda kätt valust vehkima. Hiljem analüüsiti video põhjal, kuidas ja kes reageerisid olukorrale empaatiliselt. Tüdrukud (autistid ja mitteautistid) reageerisid olukorras empaatilisemalt, kui poisid.

“Leidsime erinevuse poiste ja tüdrukute vahel. Tüdrukud reageerisid näiteks küsimusega “kas sul on kõik korras?”. Poisid hakkasid olukorrale lahendust otsima “kui teed sedasi, ei saa sõrmele haiget”,” ütleb Rieffe.

Rieffe rõhutab, et oluline polegi niiväga empaatiavõimelisus, vaid see, et autistid ei saa aru, miks inimene tunneb nii nagu ta tunneb (siinkohal valutunne). Autistlike tüdrukute kasuks räägib see, et neil on olemas sotsiaalsed oskused. See on üks põhipõhjusteks, mis viib lapsevanema eksiteele. Tugev võime tunda empaatiat ei tähenda tingimata, et tüdrukud suudavad luua häid ja püsivaid sõprussuhteid. “Autistlike tüdrukute puhul tuleb välja selgitada, mis on nende eripärad. See aitab luua teistsugust lähenemistaktikat, kui näiteks poistega ollakse harjunud,” lisab Rieffe.

Avafoto: NordenBladet/Helena-Reet Ennet