NordenBladet — Oskaksid arvata, millisel lennuväljal sooritatakse maailmas kõige sagedamini hädamaandumisi? Esimesena tulevad kindlasti meelde tihedalt asustatud lennujaamad või lihtsalt sellised, kuhu on keeruline maanduda.

The Telegraph sõnul asub see üllatuslik lennujaam USA´s. Maine osariigis asuv Bangor lennujaam asub endises sõjaväebaasis. Alates aastast 2005 kuni tänapäevani on antud lennujaamas olnud kokku 1170 hädamaandumist või ohutuskaalutlustel maandunud lende. Bangor´i statistika järgi on 709 juhtudest olnud seotud kütusega, 254 ilmastikuga, 95 tervislike põhjustega, 90 mehaaniliste probleemidega ja 22 turvalisusega. Lennujaama tiitel on seotud asukohaga, kuna see on lähim (kõige idapoolsem) lennujaam Atlandit ületavatele lennukitele, mis liiguvad läände. Lennujaamal on 3,5km pikkune maandumisrada, ning selle ümbrus ei ole kuidagi ülekoormatud. Lisaks sellele, et lennujaamal nähakse palju erakorralisi juhtumeid, on seal nähtud ka kuulsuseid Clint Eastwood´i ja Harrison Ford´i. Bangor´i lennujaama meeskonda koolitatakse pidevalt, kus neile õpetatakse spetsiaalseid oskuseid, mille abil peavad nad toime tulema erandjuhtudega. “See pole üldse haruldane, kui saame juba 20 mintuti pärast lennuki ülestõusmist teate. Bangor´i lennujaama töötajaskond mõistab täielikult lennujaama sektorit ja tunneb selle üle uhkust. Ei usu, et maailmas leidub mõni teine sarnane koht,” ütleb lennujaama direktor Tony Caruso.

Lisaks hädamaandumisele, kasutatakse seda lennujaama ka tankimispaigana. Aastas umbes 10 000 kontinendivahelist lendu jääb just Bangor´i lennujaamas pidama, et kütusevarusid täiendada.

Avafoto: Bamgpr´i lennujaam (YouTube)