NordenBladet — Rootsi on autoga seiklejale ideaalne sihtkoht, kuna seal on esiteks väga head ja turvalised teeolud. Alljärgnevas leiad palju olulist infot, mida võiksid enne teeleasumist kõrva taha panna.

Piiriületus lennukiga või laevaga
Oma auto saab Rootsi toimetada laevaga, lisatasu eest muidugi. Laevad väljuvad Tallinnast ja Paldiskist. Kiiremini pääseb lennukiga ja koha pealt saab rentida sobiva auto.

Marsruut paika
Rootsi teed on väga heas seisus. Kiirteid on umbes kahe tuhande kilomeetri ja peateid lausa 80 000 km jagu. Rootslased on hoolsad autojuhid ja liiklus on sujuv. Mõnedel väiksematel teedel on muidugi veel arenguruumi ning nende puhul tasuks veidi aega varuda. Rootsi laialdane teedevõrk pakub maastikke näol palju silmailu – võib näha romantilisi väikeseid külakesi, suurlinnasid või imelisi mägesid. Lääne-Rootsis saab maitsta maailmakuulsaid mereande ja tutvuda Göteborgi Kesk-Euroopa atmosfääriga. Stockholmi saarestikel asuvad unikaalsed kalurikülad. Rootsi suurim saar Gotland pakub 800km pikkust rannajoont ning seal on võimalus veeta unustamatu suvepuhkus. Lummav Visby keskaegne keskus kuulub UNESCO maailmapärandite hulka. Lastega perede jaoks on Gotlandil olemas ka Pipi Pikksuka temaatika. Rootsist pääseb kergesti edasi reisima nii Norra, kui Taani.

Tangi juba varakult paak täis
Rootsi peateede ääres asuvad kohalikud toidupoed, restoranid, kaubanduskeskused. Bensiinijaamad asuvad enamasti põhimaanteede alguses. Teede ääres olevad bensiinijaamade sildid võivad juhatada mitme kilomeetri kaugusel olevasse külla. Selleks, et mõttetuid sõite vältida, tasub kindel olla, kas viidatud bensiinijaam asub peatee ääres või mitte. Põhja-Rootsis leidub bensiinijaamu vähe ja võib ka nii olla, et linnade vahelisel alal ei ole neid üldse. Seetõttu on mõistlik see info juba varakult välja selgitada. Tanklad on tavaliselt avatud hommikul kella 7-st, õhtul kella 21-ni. Eestist Rootsi saab varukanistriga kütet kaasa võtta maksimum 30 liitrit ja iga toodud liitri eest tuleb makse maksta.

Tee-, silla- ja ummikumaksud
Rootsis on ka teemaksud, aga tavaautod seda õnneks maksma ei pea. Teemaksu tuleb tasuda raskeveokitel, kes kaaluvad üle 12 tonni. Tavalised sõiduautod peavad küll maksma mõndasid üksikuid sillamakse, mis on reguleeritud Rootsi valitsuse otsusega. Sillamaksu tuleb tasuda Motala´s, Sundsvall´is ja Skuru´s. Kui plaanis on Rootsist Taani minna, siis ka kahe riigi vahelisel Juutinrauman sillal tuleb alla kuuemeetrisel autol tasuda 47€ ja üle kuuemeetrisel autol 94€. Mootorratta eest tuleb tasuda 25€. Norra ja Rootsi vahelisel alal oleva Svinesund silla ületamise eest tuleb maksta paar eurot – seda küsitakse kõikidelt sõiduauto juhtidelt. Stockholmis ja Göteborgis tuleb maksta esmaspäevast reedeni, kella 06:30-18:30 vahelisel ajal ummikumaksu. Lisaks tuleb maksta kesklinna sõitmise eest. Õnneks ei küsita ummikumaksu välismaa registrinumbriga autodelt, küll aga tasub rendiauto puhul enne veenduda, kas rendihind juba sisaldab teemakse või mitte.

Liiklusreeglid ja kiiruspiirangud
Rootsis on parempoolne liiklus ning kiiruspiirang on kas 90km/h või 110km/h. Väljaspool linnapiirkonda on standard piir 70km/h, aga see sõltub teeoludest ja turvalisusest. Linnades sees on kiirusepiirang kas 50km/h või 30km/h. Koos haagissuvilaga on maksimaalne kiirusepiirang 80km/h. Talverehvide kohustus algab kõikidele autojuhtidele 1.detsembrist-31.märtsini, kui teedel on talvised tingimused. Talvisel ajal peab autos olema jäätumisvastane klaasipesuvedelik ja väike lumelabidas. Rootsi teedel tasub meeles pidada, et iga autos viibiv reisija on kohustatud kinnitama turvavöö ja autotulede kasutamine on kohustuslik. Rootsi alkoholisisalduse piirmäär on 0,2 promilli.

Avafoto: Helena-Reet Ennet/OHMYGOSSIP