Kuigi Kersti Kaljulaid näitas riigikogule sõbralikkust ja tänulikkust, ei võlgne uus president rahvasaadikutele midagi, kirjutab keskkonnaminister Marko Pomerants (IRL).

Eesti sai hea presidendi. Ka valimiskogus oli reaalne võimalus president valida kahe presidendiks sobiva kandidaadi hulgast. No ei läinud nii.

Seadus näeb sellisel juhul ette valimiste riigikokku tagasipöördumise, andes ette ka ajakriteeriumi. Selle võimaluse kasutamise teooriast sai praktika. Eeldan küll, et järgmisel korral, viie aasta pärast, on eesmärk ikka võimalikult vara (riigikogus) asjaga ühele poole saada, mitte rääkida, et näe, 2016 tegime nii ja ei juhtunud midagi. Tõesti ei juhtunud, aga pika kampaania tegijatele peab ikka ka motivatsiooni jääma.

Kindlasti oli õppetunde ka erakondadele, kas või selles, palju kellelgi kandidaate rivis on. Vastav kogemus oli ometi ajaloost võtta Tulviste-Kelami kunagise vastasseisuna. Õppetund oli ka selles, et kompromiss tähendab kompromissi, mitte seda, et ühe erakonna kandidaat olgu teistele ainuvõimalik kandidaat, õkskõik kui hea ta on.