OHMYGOSSIP — Oled sa kunagi veetnud päeva rannas ja tundnud end koju naastes lõõgastunult ja värskendunult? Sa võid nõustuda, et rand omab rahustavat efekti, aga kas sa teadsid, et rannas olemine võib sinu tervisele tugevalt mõjuda ja isegi muuta sinu aju. Heidame pilgu mõningatele teaduslikult kinnitatud headele kasuteguritele, mis rand võib pakkuda.

Inglismaal asuva Exeteri Ülikoolist Lora Fleming ütleb, et idee ranna kasulikkusest meie tervisele on hästi kehtestatud. Juba 18ndast sajandist on arstid soovitanud ookeani lähistel “vannitavaid haiglaid” külastada. Vannitavad haiglad olid spetsiaalselt väljakujundatud kliinikud, mis pakkusid mereveega ravivanne. Fleming märgib siiski, et teadlased on alles hiljuti hakanud eksperimentaalselt ookeani häid kasutegureid uurima.

1. Meie aju prefrontaalkorteks aktiveerub
Prefrontaalkorteks, aju osa, mida seostatakse emotsiooni ja enesereflektisooniga (lisaks ka muud funktsioonid), on tegevuses ookeani helide peale. Teadlaste poolt tehtud skaneeringud uuringus osalenud katsealustest, kui neil lasti ookeani helisid ja liiklusmüra kuulata, tõestasid seda.

2. Ookeani lained tekitavad negatiivseid ioone
lained

See rahumeelne tunne, mis meil rannas on, võib olla meie kehas toimuvate molekulaarsete muutuste tulemus. Ookeani lained toodavad negatiivseid ioone. Negatiivsed ioonid kiirendavad meie keha võimet hapnikku tarbida. Lisaks nad tasakaalustavad serotoniini tasemeid. Serotoniin on keha poolt toodetav kemikaal, mida seostatakse meeleolu ja stressiga. See on üks põhjus, miks teadlased seostavad rannas olemist positiivse vaimse energiaga ja üleüldise tervise ja heaoluga. See võib isegi parema une tuua.

3. Sinu stressihormooni kortisooli tase saab langetatud
stressihormoon

Põhjus, miks rand meile nii rahustavalt mõjub, võib olla lainete tekitatud hääles. Shelley Batts, kuulmise neuroteadlane Stanfordi Ülikoolis kirjutab; “Paljud uuringud on välja juurinud, mis tüüpi helid on inimestele meeldivad ja rahustavad ning milliseid peetakse ebameeldivaks ja stressi esilekutsuvaks”.

Kõige rahustavamad ja meeldivamad helid kuulamiseks on need, millel on etteaimatavad lainemustrid. See heli peaks olema ka keskmiste kuni madalate helikõrgustega, pehme helitugevusega ja harmooniliste sagedustega regulaarsetel intervallidel. Ookeani lained vastavad kõigile eelloetletud omadustele. Need on regulaarsed ja pehmed kuulata.

Batts’i sõnul võib ookeani helil olla veelgi sügavam emotsionaalne efekt. Ookeani hääl “ilmselt toob esile sügavaid mälestusi rahulolu ja turvalisuse tundest. Mõned inimesed võivad isegi öelda, et see meenutab üsas olekut ja ema südamelööke.”

On olemas stressihormoon, mida nimetatakse kortisooliks. Mõned helid nagu liiklus ja lennuki müra, võivad põhjustada selle hormooni vallandumise kehas. See võib tekitada tervise probleeme nagu maohaavandid ja südamehaigused. Ookeani rahustav heli aitab kortisooli taset alandada. Sel moel võib ookeanil olla positiivne efekt sinu üleüldisele tervisele ja ära hoida potentsiaalseid terviseprobleeme.

4. Ookeani lame pind rahustab sind
lame ookean

Ookeani lame pind võib anda meile ka turvalisuse tunde. Neuroteadlane Michael Merzenich ütleb, et inimesed tunnevad end turvalisemalt, kui nad on kohtades, mis pole keerulised. Metsas peavad inimesed olema loomade suhtes ettevaatlikud; linnades leidub pätte ja vargaid, kelle tõttu ettevaatlik olla; aga rannas näeme me kilomeetrite kaugusele ja see annab meile meelerahu. Puuduvad potentsiaalsed riskid, mille peale mõelda.

“Me oleme neuroloogiliselt üles ehitatud normaliseerima oma keskkonda – toomaks seda enda kontrolli alla,” ütleb Merzenich. “Kui me vaatame merele või oleme kaldal, siis viibime etteaimatavas, stabiilses keskkonnas.”

Kokkuvõtvalt
Seega, miks mitte minna randa järgmine kord, kui sa näed, et on ilus päikesepaisteline päev? Sa teed sellega endale ja oma kehale palju head.

Allikas: Omg.ee