OHMYGOSSIP — Kuna laste elukeskkond on viimase kümne aasta jooksul oluliselt muutunud, on uued ka liikumissoovitused. On täheldatud, et juba pisikesed lapsed, kes muidu palju liikusid, istuvad nüüdisajal pikemalt paigal kuigi liikumine on neile loomulik tegevus.

Kui vanasti soovitati päevas liikuda vähemalt kaks tundi, siis nüüd on see number muutunud kolme tunni peale, aga sedasi, et mõju oleks erinev. Liikumine peaks koosnema rahulikust liikumisest, mõõdukast liikumisest ja tempokast liikumisest. “Laps vajab mitmekülgset liikumist,” räägib Arja Sääkslahti Iltalehtile.

Piisavalt mitmekülgne liikumine toetab lapse normaalset kasvu ja arengut. Liikumine aitab arendada motoorseid oskusi, füüsilist funktsionaalsust, erksust ja mälu. See mõjub hästi, kui lasta lapsi mängima koos erinevas keskkonnas.

“Teiste lastega koos liikumine arendab sotsiaalseid oskusi, mõjub hästi tervisele, sisendab sportlikku elustiili,” kirjeldab Soome haridus- ja kultuuriminister Sanni Grahn-Laasonen.

Soovituslik kolme tunnine liikumine eeldab koostööd. Kui näiteks päevasel ajal lastehoius liikumisest ei piisa, võiks pere minna õhtusel ajal koos kas jalutama või jalgratta sõidule. “Pere on oluline eeskuju,” tuletab Sääkslahti meelde. Aktiivne elustiil omandatakse eelkõige kodust.

Soovitatakse vältida üle tunni aja pikkust paigalistumist. Asendeid oleks hea vahetada iga natukese aja tagant. Siiski on oluline piisavalt puhata ja ka magada ning tervislikult toituda.

Huvitavaid fakte:
Vaid 10-20% eelkooli ealisi lapsi liigub vastavalt kehtivale soovitusele
Pered kasutavad päevas alla poole tunni ühist aega, et seda aktiivselt veeta
Lapse päeva sisse võiks soovituslikult kuuluda tund aega tempokat liikumist ja kaks tundi mõõdukat liikumist.

Avafoto: PantherMedia / Monkeybusiness Images/ Scanpix