OHMYGOSSIP – Postiteel ehk vanal Tartu-Võru maanteel liikleja näeb oma teekonnal nii kauneid loodusvaateid kui ka ajaloolisi ja kultuuriloolisi paiku. Loe põnevaid fakte Postitee kohta!

1. Ajalooline Tartu-Võru maantee kulges hoopis teist trassi pidi kui praegune peaaegu-et-kiirtee kahe Kagu-Eesti suurlinna vahel.
2. Tartu poolt Liival, Võru poolt Parksepas algav Postitee oli palju sajandeid olulisimaks ühendusteeks nende kahe linna vahel. Tänapäeval on suurem liiklus suunatud uuele maanteele – selle võrra rahulikum ja mõnusam on kulgeda vana teed mööda.
3. Ega Postiteel väga kiiresti sõita ei saagi – lõputu ussina looklev tee koos oma tõusude ja langustega võib meeldida rallisõiduhuvilistele, ent teed korralikult teadmata võib liigne kiirustamine kergelt lõppeda teeäärses võsas või heinamaal. Ning ega kiiresti sõites jääks suur osa vaatamisväärsustest nägematagi.
4. Postitee üheks tähtsamaks turismiobjektiks on Maanteemuuseum, mis annab ülevaate Eesti liiklusest ja maanteedest läbi aja. Lisaks on seal esinduslik tehnikanäitus ning lapsed saavad oma sõiduoskusi proovile panna liikluslinnas.
5. Põlvamaa Talurahvamuuseum omakorda annab ülevaate Põlvamaa ajaloost, omapärane on seal mini-Põlvamaa makett, kus saab ise jalutada tähtsamate paikade vahet.
6. Tee ääres kõrgub Põdrakivi, mille harjal seisis 1950-ndatel aastatel uhke hirvekuju.
7. Palojärve ääres saab end sooja järvevette kasta ning soovi korral kasvõi ööseks laagrissegi jääda.
8. Tilleoru, Penijärve ja Põrguraja matkarajad tutvustavad nii kaunist loodust kui sõjaajaloolisi paiku.
9. Viia-Jaani kivilabürindid pidid nende läbijaile nii eluenergiat kui jõudu-jaksu jagama.
10. Võru külje all asuv Kirumpää linnus on Postitee sümboolseks lõpp-punktiks – varemetelt avaneb uhke vaade Võru linnale ja ümbritsevatele maastikele.

Kohti, mida Postiteel külastada, on veel kümneid – enamik neist korralikult tähistatud ja viidastatud. Samuti on Postiteel mitmeid kaarte, mille juures edasist marsruuti planeerida ning huvipakkuvaid paikasid kirja panna.

Postitee Tartu poolne algus: 58.179981,26.827809
Postitee Võru poolne algus: 57.860439,26.999931

 

PostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteePostiteeSave

Fotode autor: Marko Kaldur

Reisiajakirjanik Marko Kaldur tutvustab OHMYGOSSIP´i rubriigis #ReisiEestis vaatamisväärsusi ja tegevusi, mida Eestis nautida; paikasid, kus aega veeta; kultuuri- ja maitseelamusi eri valdkondadest. Võta ette meeleolukas reis mööda Eestit ning külasta neid kohti, mis huvi pakuvad või meelde jäävad! Soovid koos Markoga Eestis matkata, giiditeenust või häid nõuandeid Eestis rändamiseks? Siis kirjuta info@avastaeesti.ee ning avasta Eesti Facebookis www.facebook.com/avastaeesti ja Instagramis www.instagram.com/avastaeesti.

Vaata ka:
Reisi Eestis: 8 põhjust Hiiumaa Eiffeli torni tõusmiseks + FOTOD!
Reisi Eestis: Türi-Tamsalu 65-kilomeetrine matkatee + FOTOD!
Reisi Eestis: Ruunaraipe luited Soomaa rahvuspargis + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põnevat fakti Kotka matkaraja kohta + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust suvisel Soomaal kanuutamiseks + FOTOD!
Reisi Eestis: 8 põhjust Eestis reisimiseks
Reisi Eestis: 8 põhjust Matsirannas peesitamiseks

Save