OHMYGOSSIP – Britid lahkuvad eile toimunud referendumi tulemusena 51,89% poolthääle- ja 48,11% vastuhäälega Euroopa liidust, kus oldud 43 aastat, vahendas Briti meedia täna hommikul. Kuigi Londonis ja ja Šotimaal hääletati tugevalt jäämise poolt, jäi tulemus võrreldes teiste piirkondadega EL-is püsimiseks napiks. Kokku käis hääletamas 33,6 miljonit inimest, mis on 72,2 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. EL lahkumise poolt hääletas seega 17 410 742 inimest.

Briti välisminister Philip Hammond avaldas veendumust, et David Cameron jätkab peaministrina hoolimata sellest, et tema seisukoht referendumil võidukaks ei osutunud.

“Peaminister on olnud selgel seisukohal, et ükskõik milline tulemus referendumil ka ei ole, jätkab tema peaministrina,” rääkis Hammond Sky Newsile.

“Riik vajab praegu järjepidevust ja stabiilsust,” lisas ta ning kinnitas, et valitsus jätkab rahva poolt antud juhiste rakendamisega.

Pärast Brexiti tulemuste selgumist on nael langaneud madalamaile tasemele alates 1985. aastast. Briti mõned pangaametnikud on arvamusel, et aktsiaturul tehtud otsused on hetkel emotsioonaalsed ning naela tulevikku ei maksa pikemas perspektiivis siiski nõnda mustades värvides näha.

Suurbritannia keskpank (The Bank of England) teatas, et jälgib olukorda tähelepanelikult ning teeb koostööd nii rahandusministeeriumi ja teiste asutustega nii kodu- kui ka välismaal. “Inglismaa Pank astub kõik vajalikud sammud, et täita oma kohustused finantsstabiilsuse tagamisel.” Eksperdid eeldasid juba öösel, et keskpank asub kohe hommikul naela kukkumise peatamiseks tegutsema.

Britid on esimesed Euroopa Liidust lahkujad läbi ajaloo.

______________________________________
Referendum korraldatiu eelkõige seetõttu, et konservatiivist peaminister David Cameron lubas enne 2015. aasta parlamendivalimisi, et valimisvõidu korral viiakse EL-i liikmesuse küsimuses läbi rahvahääletus. Tegemist oli vastusega pikka aega Briti poliitikas kestnud euroskeptilistele üleskutsetele, mida esitasid nii Ühendkuningriigi Iseseisvuspartei (UKIP), mitmed teised huvigrupid ja ka märkimisväärne osa Cameroni parteikaaslastest. EL-i vastastel seisukohtadel on Ühendkuningriigis pikk ajalugu ja märkimisväärne toetus hoolimata sellest, et tegu on juba praegu ühe kõige vähem Brüsseliga seotud liikmesriigiga, kelle puhul kehtib hulk erandeid.