Ajakirjas The FASEB Journal avaldatud uuringust selgub, et mehe elustiili harjumused võivad mõjutada järeltulevaid põlvkondi. Nii võib isa suitsetamine suurendada lastele ja ka lapselastele edasikanduvate mutatsioonide arvukust, vahendab ERR teadusportaal.

Isa elustiilist põhjustatud geenimuutused võivad päranduda lastele ka siis, kui mutatsioonid toimusid enne lapse eostamist. Idutee muutused esinevad kõigis lapse rakkudes, sh ka sugurakkudes; näidates, et isa elustiilivalikud võivad mõjutada veel mitmete põlvkondade DNA-d.

Uuringu läbiviimiseks vaatlesid Madalmaade teadlased kahte tüüpi perekondi. Esimene rühm hõlmas madala sissetulekuga, teine suhteliselt kõrge sissetulekuga leibkondi. Töö autorite väitel korreleerub sissetuleku suurus enamasti vanemate elustiilivalikutega. Madala sissetulekuga pereisade hulgas on suitsetajaid tavaliselt rohkem. Teadlased uurisid lastel esinevaid DNA mutatsioone ning leidsid madalama sissetulekuga perede lastel pärilikkusaine muutuste suurema arvukuse. See näitab, et vanemate elutingimused enne lapse eostamist võivad avaldada otsest mõju laste tervisele.

Loe lisa:
A father`s lifestyle choices can affect multiple generations