Neljapäeval USAs Silicon Valleys avatav Tallinna Tehnikaülikooli esindus aitab uuele tasemele viia suhted Inteli ja IBMiga, usub ülikooli innovatsiooni ja rahvusvaheliste suhete prorektor Alar Kolk. Järgmisena on ülikool plaani võtnud Shanghai piirkonna, kuna seal paikneb maailma tootmiskeskus, kirjutab Äripäev.

“Meil on juba Californias lepingud ülikoolidega, teeme ühist teadustööd. Nüüd soovime sinna ühe kihi veel vahele liimida – see on innovatsioon ja koostöö ettevõtetega,” selgitas Alar Kolk.

Silicon Valley on ettevõtmise eestvedaja Kolgi sõnul globaalses mõttes unikaalne, kuna seal on koos tuhat maailmas tegijat ettevõtet ja 2-3 paremat ülikooli. “Meie lähiaastate fookus on info- ja kommunikatsioonitehnoloogia, mida me Silicon Valleys nii teaduse, õppe kui ka ettevõtlussuhete alal arendada tahame,” rääkis ta.

Praegu teeb TTÜ koostööd nelja suurfirmaga – Ericssoni, ABB, Microsofti ja TeliaSoneraga. “Järgmisena soovime viia suhted uuele tasemele Inteli ja IBMiga,” kinnitas Kolk. Ta usub, et Silicon Valleys kohalolek aitab sellele kaasa.

Riskikapitalistid toetavad ideede elluviimist. Maailma IT-keskusesse esinduse loomine ei tulnud ootamatult, sest TTÜ on seal juba mõnda aega pikaajalist suhtevõrgustikku ehitanud. Kolgi kinnitusel sõlmiti esmalt leping Berkeley Ülikooliga ning läbirääkimised on pooleli ka Stanfordi Ülikooliga, mis mõlemad kuuluvad maailma ülikoolide esikolmikusse.

2007. aasta lõpust alates asub Silicon Valleys ka EASi esindus, mis on aidanud Eesti ettevõtetel USAs kasulikke kontakte luua.

Vaata ka: