Peaminister Andrus Ansip lükkas eile Brüsselis Euroopa ühe mõjukama juudiorganisatsiooni The Rabbinical Centre esindajatega kohtudes tagasi Simon Wiesenthali keskuse süüdistused, nagu puuduks Eestis tahe uurida natsikuritegusid.

Andrus Ansip vabandas juudiorganisatsiooni liikmete ees nende eestlaste pärast, kes osalesid holokausti kuritegudes, vahendab BNS The Jerusalem Posti.

Ansip ütles The Jerusalem Postile, et Wiesenthali keskuse süüdistused Eesti aadressil on valed ja ebaõiglased. Ta märkis, et sõjakuritegudes kahtlustatava Mihhail Gorškovi suhtes on uurimine endiselt käimas.

“Tegelikult me teeme kõik endast oleneva holokausti kuritegude uurimisel. Kuid Gorškovi kuritegude kohta ei ole tõendeid ega dokumente ning seda juhtumit on väga raske uurida,” ütles Ansip.

Mai alguses Eestis visiidil käinud Iisraeli asevälisminister Daniel Ayalon kinnitas, et hoolimata Simon Wiesenthali keskuse kriitikast usaldab Iisrael täielikult Eesti tegevust natsikuritegude uurimisel. “Eesti võimud on olnud väga kindlad antisemiitlike, rassistlike ja ksenofoobsete nähtuste hukkamõistmisel. Meil on suurepärane koostöö ja me usaldame täielikult Eesti tegevust,” kinnitas Eestis visiidil viibinud Ayalon.

Ayaloni sõnul on ta Wiesenthali keskuse raportiga tutvunud, kuid see ei ole kõigutanud tema usaldust Eesti rahva ja võimude vastu.

Refereeritud artikli täisteksti loe Delfist